478 домакинства в старата столица могат да кандидатстват за смяна на старите печки

Публикувано на пн, 14 юни 2021
449 четения

478 домакинства в община В. Търново могат да се възползват от възможността да сменят безплатно стари печки на твърдо гориво с нови отоплителни уреди, работещи с пелети или природен газ. Те ще бъдат включени в основната схема на проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух в старата столица. Това стана ясно на проведената кръгла маса в голямата зала на Общината.
Интегрираният проект “Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух” стартира през 2019 г. и се реализира в София, В. Търново, Бургас, Монтана, Русе и Ст. Загора. Миналата година в старата столица при изпълнението на пилотната фаза бяха подменени отоплителните уреди на 70 домакинства, а в основната фаза са заложени останалите 478 семейства.
Приемът на документи за втората фаза на проекта започва от 14 юни – понеделник, като ще продължи до края на юли. Заявленията ще се приемат в Информационния център на Общината.
Всеки от одобрените кандидати ще получи безвъзмездно новите отоплителни уреди, заедно с монтаж и демонтаж на старите печки. Демонтирането на старото отоплително оборудване, работещо на дърва и/или въглища, изнасянето от жилището и предаването му за рециклиране се извършва задължително от Общината.
В основната схема по проекта се финансира петгодишна гаранция и гаранционен сервиз на доставеното и монтирано оборудване. Покрива се еднократен годишен технически профилактичен преглед и профилактика на отоплителните уреди.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново