Десетокласничка от Старопрестолната гимназия представя първата си авторска стихосбирка

Публикувано на пн, 14 юни 2021
1353 четения

Ученичката Михрибан Милчева от Старопрестолната гимназия по икономика във В. Търново представя първата си авторска стихосбирка. Срещата с читателите ще се състои на 19 юни от 11 ч. във фоайето на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново. Дебютната книга на десетокласничката съдържа 126 поетични творби, писани от 2019 г. до сега. Създаването ѝ е провокирано от една любов, която я връхлита неочаквано и помитащо. Тогава Михрибан написва и първото си стихотворение, озаглавено “След теб”. Авторката решава да го публикува в своя фейсбук профил и то добива голяма популярност сред нейните познати и приятели, които също го споделят и разпространяват.
“В онзи период се чувствах много самотна и наранена. Имах чувството, че ако споделя на някого, няма да намеря утеха и реших да изкажа мислите си под формата на стих”, споделя Михрибан, която се занимава с писане сравнително от скоро. Преди това тя обичала да записва на белия лист свои мисли и разсъждения, но не в рими, както и кратки разкази. Всички те са свързани с нейни лични преживявания и вдъхновени предимно от любовта.
Михрибан е от Кесарево, а в момента живее в общежитие “Колю Фичето”. Обича да чете книги, да пише проза и поезия. Самоопределя се като мечтател, който преследва мечтите си. Стихосбирката за нея е една от тези постигнати мечти. Авторката я издава сама, като дори си изработва и корицата. Редактор на книгата е учителят ѝ по Български език и литература Георги Кръстев. Дебютиращата поетеса има и още около 30 готови стихотворения, които вече замисля да издаде в своята следваща стихосбирка.
“Най-голямата ми мечта е да бъда добър пример за другите хора от Кесарево. Искам да покажа, че образованието е нещо много ценно и дори да си момиче от различен етнос пак трябва да се изучиш. Много хора са ми казвали, че са се повлияли от мен в положителна насока. Неотдавна бях избрана единодушно за най-вдъхновяващ участник в лидерската програма за ученици наставници на “Амалипе” и това допълнително ми даде вяра и сили да продължа”, казва Михрибан, която винаги се опитва да намери път към другите. Така става и след приемането ѝ в гимназията. Въпреки турския си произход и първоначалните притеснения на родителите ѝ за отношението на другите ученици към нея тя успява да ги спечели със знанията си и увереността в собствените сили. Десетокласничката все още се колебае накъде да поеме, след като завърши средното си образование. Едното ѝ желание е да се развива като счетоводител, а другото – като учител по български език. Но първо е решена да кандидатства във Великотърновския университет.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново