Заведения и магазини във В. Търново затвориха врати

Публикувано на пн, 16 мар. 2020
10346 четения

Магазини, ресторанти и кафенета във В. Търново масово затвориха врати заради въведеното извънредно положение в страната и противоепидемичните мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. Още в събота сутринта екипи на полицията проверяваха търговските обекти, които нямат право да работят и ги предупреждаваха да преустановят дейността си, видя екип на “Янтра ДНЕС”. Част от ресторантите в града преминаха на варианта за приготвяне и доставка на храна по домовете, но останалите служители извън кухнята в повечето обекти са пуснати в неплатен отпуск.
Въпреки въведените мерки и предупрежденията хората да ограничат напълно контактите си и да останат вкъщи, в събота и неделя по улиците в центъра на старата столица имаше много граждани. Не липсваха хора и в парковете.
Със заповед на кмета на община В. Търново инж. Даниел Панов още в петък бе регламентирано преустановяване на посещенията във всички увеселителни, питейни и игрални заведения и зали, дискотеки, барове, кафе-сладкарници, заведения за обществено хранене и търговски обекти от типа на моловете. В моловете е разрешено функционирането само на банкови и застрахователни офиси, аптеки и хранителни магазини. По време на карантината ще продължат работата си топлите точки и обектите на гише, без да се предлага обслужване на маси в ресторантската част, като задължително се прилагат най-високи мерки за хигиена и осигуряване на социална дистанция.
Разрешава се работата на магазини и складове за хранителни, битови, санитарни и строителни стоки, на аптеки и дрогерии. Някои от собствениците на аптеки в града са взели допълнителни мерки, въвеждайки пропусквателен режим, при който в обекта се допуска влизане само по един човек.
Всички масови събития – спортни (включително тренировки), културни, развлекателни и научни, включително в кина, театри, музеи, изложбени зали, спортни и СПА центрове, фитнес зали и др., също са преустановени. Остават в сила всички дезинфекционни мерки, които от миналата седмица се прилагат по улиците, обществените сгради и пространства, както и в градския транспорт във В. Търново.
Всички останали търговски обекти, които не са упоменати по-горе, могат да работят при досегашния си ред, като спазват мерките за хигиена. Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни дейности в училищата и в университетите, както и дейността на детските градини и детските ясли, на всякакви групови форми, свързани с деца и ученици.
“Благодарен съм на всички, които спазват правилата и са създали ред и организация на работа, при която не се допуска струпване на хора. За изпълнението на мерките следят органите на МВР и Регионална здравна инспекция. Те имат правото незабавно да затварят всеки обект, в който не се спазват хигиенно-санитарните изисквания или има струпване на хора”, коментира инж. Даниел Панов. Той припомни, че се удължава с шест месеца срокът за издаване на лични документи, за да се избегне струпването на хора. Срокът за издаване на новите документи за газови уредби на автомобилите се удължава до края на май. Валидността на протоколите, издавани за получаване на лекарства за хронични заболявания, се удължава на 12 месеца, а валидността на решенията на ТЕЛК се удължава до края на май.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново