Малайзийска компания иска да строи АМ “Русе – В. Търново”

Публикувано на вт, 13 авг. 2019
458 четения

Малайзийска компания има интерес да изгради магистралата Русе – Велико Търново. Потенциалните инвеститори от Eonmetall Group Berhad се срещнаха миналата седмица с областния управител на Русе Галин Григоров. По време на срещата е обсъдена възможността за строителството на трасето, както и изграждането на втори мост над река Дунав между Русе и Гюргево.
Към автомагистрала Русе – Велико Търново миналата година интерес прояви и китайският конгломерат “СИТИК Констракшън”, а през март тази година регионалният министър Петя Аврамова заяви във Велико Търново, че най-вероятно трасето ще бъде дадено на концесия.
Малайзийската компания Eonmetall Group Berhad има над 35-годишен опит в изграждането на водещи инфраструктурни проекти в цяла Азия. Предимство на компанията е, че за разлика от китайските инвеститори не изискват държавни гаранции, които се акумулират във външния дълг на страната и стават предпоставка за влошаване на икономическите ѝ показатели. Стойността на подобна инвестиция по предварителни прогнози е около 2 млрд. лв.
Освен към магистралата Русе – Велико Търново, компанията проявява интерес и към възстановяване на дейността на летището в Щръклево, както и изграждане в непосредствена близост до него на най-големия в страната логистичен център.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново