Американци изнесоха български фолклорен концерт във Велико Търново

Публикувано на пн, 8 юли 2019
231 четения

Български фолклорен концерт в изпълнение на американската група „Блато злато“ изненада приятно великотърновската публика. Младите музиканти предложиха автентична, нашенска народна музика, авторски песни и изпълнения с модернизирани аранжименти. Леки джазови нюанси и преплитане на кънтри елементи дообогатяваха интересното звучене на нестандартната група, която в края на концерта си бе изпратена с бурни аплодисменти. Зад гърба си групата вече има два издадени компакт диска и една златна плоча. В България представят чисто новия си албум, който още не е издаден в САЩ. Вече подготвят още няколко авторски песни.

В България „Блато злато“ са приети изключително добре. Турнето им тук преминава през десетина града. Всички се чувстват страхотно. За Велико Търново казват, че е уникално красив град, харесва им много и с пълни шепи попиват от неповторимата му енергия.

От шестимата музиканти в състава единственият мъж свири на цигулка. Три от дамите са на акордеон, контрабас и тъпан, а останалите две, заедно с акордеонистката са вокалистки.

Въпреки, че „Блато злато“ изпълняват нашенски фолклор, в групата има само един член от България. Бояна Траянова е родена в София. На 9 години напуска страната и заедно с родителите си отива да живее в САЩ. В Ню Орлиънс става джаз барабанист. През 2013 г., при едно от идванията си в България, преоткрива фолклора ни, вече през погледа на музикант. Решава да се върне към корените си и започва да свири българска народна музика. В Америка се запознава с други музиканти, имащи опит с балканския фолклор. Те също са деца на имигранти, но са родени в САЩ. „С колегите ми от „Блато злато“ се открихме случайно. Всички бяха влюбени в нашата народна музика още преди да се срещнем. Решихме да сформираме обща група. Сега вече заедно композираме и си правим аранжиментите. Текстовете пиша аз, защото другите не знаят български. С пеенето се справят доста добре и моята роля там е само лекичко да им поправям произношението“, разказва Бояна. За името „Блато злато“ казва, че е тяхно общо хрумване. Понеже Ню Орлиънс е град в блатото, а членовете на състава са златни хора със златни гласове, решават да се нарекат по този начин. Смятат, че е лесно за четене и произнасяне.

Любовта на американските музиканти към фолклора ни се заражда по различен начин. Две от певиците в групата са очаровани от един балкански хор, който е бил в колежа, където са учили. Цигуларят и акордеонистката са впечатлени от нашите виртуозни изпълнители на народна музика, които са чували. Преди да се съберат в „Блато злато“, всички музиканти са били членове на различни групи за балкански фолклор в Ню Орлиънс.

Българските песни американците научават сравнително бързо, но все пак това е нелек процес за тях. Незнанието на езика прави трудно най-вече запаметяването на думите. След миналогодишното си турне в България са проявили силен интерес към езика ни и  Бояна се опитва доколкото може да ги понаучи на него.

Миналото лято „Блато злато“ правят турне в Англия и Ирландия. В САЩ са обиколили доста места. Бояна със съжаление отбелязва, че много малко български емигранти присъстват на техните участия. Отдава това на трудното им социализиране там. „Иска ми се повече мои сънародници да идват на нашите концерти. Аз като емигрант го правя за други емигранти. Желанието ми е да им напомня за вкъщи“, споделя българката. Радва се, че от страна на американците има голям интерес към техните концерти. „Нека като българи да ценим наследството си и да пазим България. Не е нужно от Америка да ни го напомнят, но пък ако трябва ще помагаме“, пошегува се за довиждане Бояна.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново