“Дикси джаз фест” се завръща, подавайки ръка на младите

Публикувано на пн, 8 юли 2019
307 четения

Австралийско-британско джаз трио, два родни авторски проекта, две млади фънк групи и домакините от болярския диксиленд ще се съберат на една сцена в средата на юли. Единайстото издание на “Дикси джаз фест” се завръща след едногодишно отсъствие. По традиция сцената ще бъде разположена под паметника на Асеневци, а в трите фестивални вечери от 11 до 13 юли за любителите на джаза са предвидени шест концерта. В програмата на арт събитието ще има още парад по улиците на В. Търново и джемсешъни в клуб “Мелон”.

Откриването на фестивала ще направят домакините от “Royal dixie band”, но без доайенът проф. Христо Цацинов тази година няма да успее да участва поради здравословни причини. След тях на сцената ще излезе “Desy live band”. Фронтмен на групата е Деси Андонова, която вече е гостувала на откритата сцена до паметника “Асеневци” със суинг триото “Sentimental swingers”. Изпълнителката е с професионално музикално образование и 20 годишна кариера, през която е обиколила стотици престижни международни клубове и европейски фестивали.

Втората вечер ще събере на една сцена опита и младостта. Първи пред публиката ще се представят “Акустично джаз трио Димитровград”, които се занимават с джаз от около 30 години. Те самите също са организатори на фестивали и на образователна програма за деца от детските градини. Репертоарът им включват предимно познати джаз стандарти. След тях публиката ще види младата група “Funky miracle”. Момчетата предлагат модерна колаборация от различни стилове. Въпреки, че са ориентирани главно към фънк музиката, те добавят в звученето си и елементи от стиловете джаз, рок, соул, поп и други.

Последната вечер на фестивала ще предложи музиката на една по-нестандартна австралийско-британска формация – “David Dower trio”. “С тези артисти няма забрани и задръжки, поемат се рискове, а смехът е задължителен”, казват за тях организаторите. През 2018 г. триото се появи на главната сцена на Международния джаз фестивал в Банско, а след това записа и най-новия си албум – “Made in Sofia” в България.

С изпълненията на младата група “Soul Bmoll” ще приключи тазгодишното издание на “Дикси джаз фест”. Фънк бандата е основана през 2014г. от възпитаници на Софийското музикално училище ”Л. Пипков”. Очаква се след участието си във В. Търново те да влязат в студио за записите на своя първи албум.

“Във всеки един от трите фестивални дни “Royal dixie band” ще правят и обедни концерти от 11 ч. Единият ще е в центъра на В. Търново, а другите два в кварталите “Бузлуджа” и “Картала”, сподели Емил Костурков, който е един от организаторите и член на “Royal Dixie band”.

Фестивалът се организира от Фондация “Дикси джаз фест” и се провежда благодарение на финансовата подкрепа на Община В. Търново. Негови любезни домакини са музикантите от “Royal dixie band”.

“Това е едно от знаковите събития в Културния календар на Община В. Търново. То предлага все по-интересна програма и всяка година събира много български и чуждестранни гости”, каза Нелина Църова, директор на Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности.
Началото на концертите в трите фестивални вечери ще е в 20 ч., като входът ще е свободен.

Николай ВЕНКОВ

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново