Здравното министерство съветва как да се предпазим от грип

Публикувано на чт, 4 ян. 2018
600 четения

Здравното министерство ни съветва как да се предпазим от грип, който вече се разпространява в страната. Здравната власт обяснява какво заболяване е грипът и какви са симптомите. Най-характерното за грипа е внезапното втрисане, високата температура и болките в мускулите. Заразяването става от 2 до 5 дни, основно чрез кихане и кашляне на болен. Твърди се, че ако често си мием ръцете, и проветряваме офиса, намалява възможността човек да се зарази от околните.
Според МЗ най-опасни са усложненията от грипа, които могат да доведат до пневмонии, миокардити, синуити, отити и други тежки заболявания. Най-податливи на вторичните инфекции са децата и възрастните с хронични болести.
Засега ваксината си остава най-ефективния начин за предпазване от грип. Противовирусните препарати въздействат върху намаляване на продължителността на боледуването и са ефективни ако се приложат през първите 24-49 часа от заразяването. Използването на антибиотици не помага, ако няма бактериална инфекция. Тези лекарства трябва да се изписват само след преценката на лекар.
Личната хигиена е важна за предпазване от грип. Ако все пак се разболеем, трябва да си останем вкъщи и да поемаме повече течности.
Според д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, грипната епидемия се очаква в края на януари у нас. За разлика от други години, тази зима грипът ни атакува от няколко страни и вирусите идват от Скандинавия и Турция. За съжаление, заболяването взе първите жертви в България.
От РЗИ във Велико Търново обаче не отчитат увеличение на респираторната заболеваемост. Това се отнася за последните дни на декември 2017 г.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново