Затягат контрола по спазване на мерките срещу COVID-19

Публикувано на пт, 16 окт. 2020
3032 четения

Областният щаб за борба с грип и ОРЗ проведе заседание във В. Търново. На него директорът на РЗИ д-р Евгения Недева направи анализ на епидемичната обстановка, като подчерта, че областта е сред ниските по ниво на установени случаи в страната.
“С общи усилия успяхме да задържим заболеваемостта на територията на областта на ниски нива, но е необходима подкрепата на всички институции, включително и на медиите, за да избегнем в нашата област тежка епидемична ситуация. От месец септември е въведено цветово кодиране на областите за заболеваемост от COVID-19. Област В. Търново е в зелената зона, но вече се доближаваме до жълтата зона, което е сигнал за по-строг контрол на въведените мерки”, каза областният управител. Проф. д-р Любомира Попова запозна членовете на щаба с основните акценти от писмото на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов във връзка с удължаване срока на обявената епидемична обстановка до 30.11.2020 г. В него се подчертава, че е необходимо да се предприемат действия по задължително прилагане, спазване и контрол на въведените към момента противоепидемични мерки, свързани с правилната хигиена на ръцете, изолиране на лица с оплаквания за остро респираторно заболяване, физическо дистанциране, в т.ч. дистанционна форма на работа, ограничаване на масови събирания, използване на защитни маски в закрити обекти и др.
В тази връзка Областният щаб взе решения за изпълнението на конкретни мероприятия по въведените противоепидемични мерки, които включват ограничаване провеждането на масови мероприятия, всекидневен контрол от страна на РЗИ в лечебните заведения, медицинските центрове и социалните звена, всекидневен контрол от екипи на общините, МВР, ОДБХ за спазването на мерките в търговските обекти, банките, центровете за услуги на населението и в обществения транспорт.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново