Заради грипа увеличават болничните легла в Горна Оряховица и Павликени

Публикувано на ср, 30 ян. 2019
585 четения

Грипната епидемия налага разкриване на допълнителни легла във всички болници в региона. В „Многопрофилна болница за активно лечение –Павликени” ежедневно постъпват нови пациенти с усложения след грип, предимно пневмонии, съобщи за „Янтра ДНЕС” д-р Ренета Кръстева, управител на болничното заведение. „Във вътрешното отделение сме сложили 23 допълнителни легла, капацитетът по принцип е 33, сега са 56. В детското отделение са увеличени с 18 легла и станаха 25 – всичко в момента е пълно.  Много е трудно, защото постоянно има нови пациенти, целия персонал се включва, всички усилия са насочени към болните”, коментира д-р Кръстева.

Положението в МБАЛ „Свети Иван Рилски” също е усложнено и потокът на пациенти там също доведе до увеличение на местата в отделенията. „Току-що подписах заповед за увеличаване на леглата в Детско и две от вътрешните отделения”, коментира д-р Иван Иванов, директор на болницата. Капацитетът е доста надхвърлен, от 1-ви февруари в Детско отделение в горнооряховската болница леглата ще станат два пъти повече от редовния брой – 40. „Имахме вече едно увеличение преди няколко дена, но се оказа, че това не е достатъчно и сега взимаме нови мерки, да ги направим 40. Капацитетът по правилник е 20 легла”, обясни д-р Иванов.

Леглата в две от общо трите вътрешни отделения също са удвоени. Масово в детското отделение лежат деца с бронхити, а във вътрешните по-възрастните пациенти боледуват от пневмония. „На този етап няма случаи със сериозни усложнения. Преди седмица имаше дете със съмнения за миокардит, което беше изпратено за лечение в Плевен, нямаме обаче информация дали е установено, че е усложнение след грип”, допълни д-р Иванов.

Заради епидемията от Регионалната здрава инспекция представят всекидневни данни за заболеваемостта. Цифрите сочат – 33, 44 болни в областта на 10 000 души в началото на седмицата, спрямо 50, 74 за страната.  „В сряда са по-малко, отколкото бяха във вторник, така че се надявам към края на седмицата още да продължат да падат, но на този етап все още заболеваемостта е сериозна”, коментира д-р Млъзева, директор на дирекция „Надзор над заразните болести” към РЗИ.

Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново