Започна лятната АнтиСПИН кампания

Публикувано на вт, 20 Авг. 2019
80 четения

С безплатно и анонимно изследване и консултиране стартира лятната АНТИСПИН кампания в областта. Първите изследвания на желаещи да проверят здравния си статус бяха направени в градския парк в Г. Оряховица от експерти от Регионалната здравна инспекция във В. Търново. Кампанията включва също интерактивни игри с преминаващи граждани и разпространение на информационни материали. Следващите консултации ще бъдат на 20 август в Стражица и на 27 август в Павликени.
Кампанията се провежда във връзка с изпълнението на “Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции 2017-2020 г.” В РЗИ има постоянно функциониращ кабинет за безплатно и анонимно изследване за СПИН, разкрит през 2003 г. в рамките на съвместен проект между Министерство на здравеопазването, Световната здравна организация и Програмата за Развитие на ООН. Клиентите на кабинета се изследват с индивидуален код вместо с име и по този начин се гарантира тяхната анонимност.
Общо четири случая на болни от СПИН са регистрирани от началото на годината във Великотърновска област, последният от които е открит през май.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново