Задругата за чиста храна организира кулинарна ученическа олимпиада

Публикувано на нд, 3 Февр. 2019
137 четения

Кулинарна ученическа олимпиада ще се проведе в Русе и София, а през есента и на национално ниво. Това съобщи във В. Търново Филип Хайвазиян, председател на сдружението „Задруга за чиста храна”. Партньор в начинанието ще бъде Министерството на образованието и науката.

Кампанията „Аз живея”, по която от сдружението работели с деца от училища в София и Русе и приготвяли храна заедно, заинтересувалa не само учениците, а и собствениците на лафки в учебните заведения. „Те се заинтересуваха от продуктите на задругата и пожелаха да им предоставим продуктови образци, които те да дават като подкрепяща закуска. Това е едно от постиженията ни”, разказва Филип Хайвазиян.

Идеята за олимпиадата идва от липсата на информация за децата как да се хранят със здравословна храна. Първото издание ще се проведе през април в Русе. По време на инициативата деца ще приготвят полезни храни, а техните съученици ще имат възможност да ги дегустират и да ги закупуват на символични цени, а със събраните средства ще се използват за благотворителни каузи, от които има нужда съответното училище. Само шестима участници ще бъдат финалисти в регионалния кръг. Той ще се провежда в търговски вериги, където участниците сами ще подпират продуктите си и ще готвят на място. Отличените кулинари ще вземат участие и в националния кръг. След като се проведат пилотните кръгове в Русе и София, през есента от „Задруга за чиста храна” ще продължат инициативата и в други градове в страната.

„Дворец на чистата храна” пък ще отвори врати в с. Боженци, съобщи Георги Славейков, член на сдружението. Идеята е на търновеца Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите у нас. В двореца ще бъдат поместени няколко зали, в които ще се демонстрират етапите на производство на екологично чиста храна. Там посетителите ще имат възможност да се запознаят с продуктите, които произвеждат членовете на задругата.

Членове на Задругата съобщиха и че вече участват в Световен електронен каталог, чрез който продуктите, които произвеждат ще достигнат до търговци на едро в 190 страни от цял свят. Търговската марка – „Задруга за чиста храна” пък вече е одобрена в Патентно ведомство. Скоро се очаква и удостоверението за това.

Александра ДИМОВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново