“Ротаракт клуб – В. Търново” дари нов апарат на кръвния център в областната болница

Публикувано на чт, 25 юни 2020
273 четения

Нов апарат получи Отделението по трансфузионна хематология в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във В. Търново. Термостатът бе дарен от “Ротаракт клуб”, а средствата за закупуването му бяха събрани по време на тържеството за рождения ден на организацията. Апаратът се използва за съхраняване на кръв и кръвна плазма, поддържайки необходимата температура от 37 градуса. Екипът в отделението работи с него от около две седмици, заменяйки стария и амортизиран уред, използван досега. Скоро от кръвния център очакват да получат и нов дестилатор, закупен със средства на болницата.
“Решихме да помогнем на кръвния център, който е наш дългогодишен партньор в кампанията “Кръвта ти е да спасяваш животи”.Нашата основна цел е да запознаем обществото за ползите от даряването на кръв и за това колко банки не достигат в България. Годишно в страната са необходими около 200 000 банки, а се осигуряват около 160 000. Малко хора знаят, че кръвта не се използва само за кръвопреливане”, разказа Ивайло Станчев, президент на “Ротаракт клуб – В. Търново”.Той обясни, че парите за закупуване на термостата са събрани още през февруари, но заради извънредното положение едва сега е закупен и предоставен на кръвния център. Стойността на апарата е 1900 лв. Бъдещият президент на организацията Григор Григоров заяви, че планира да продължат традицията да помагат на кръвния център.
По време на представянето на новия апарат присъстваха д-р Галина Гарева, зам.-директор на МОБАЛ, както и главната медицинска сестра Йорданка Минекова, които благодариха за жеста на дарителите. От кръвния център отчитат намаляване на кръводарителите, което го отдават на кризата с COVID-19. За първите 5 месеца на годината кръв са дарили 1136 души или с 118 по-малко спрямо предходната година, когато донорите са били 1236, уточни д-р Мариана Витанова, началник на Отделението по трансфузионна хематология. Около 15 % от всички са доброволните кръводарителите, а останалите са т.нар. фамилни. “Положителна тенденция е, че все повече млади хора, навършили 18 г., идват при нас, за да дарят. След това водят със себе си и свои приятели”, каза още д-р Витанова. И припомни, че освен хуманен акт, кръводаряването е полезно, тъй като помага за процеса на кръвотворене и засилва защитните сили на организма. Всяка банка кръв задължително се изследва и след това донорът може да провери резултатите. В някои от случаите могат да се засекат трансмисивни инфекции или заболявания. При един от дарителите например е установено, че страда от лупус еритематозус, което е автоимунно заболяване. Заради коронавируса в кръвния център в старата столица спазват всички противоепидемични мерки. В него се влиза само с калцуни и маска, след дезинфекция на ръцете. Желаещи да дарят кръв не липсват, но отделението продължава да се нуждае от кръводарители. Всеки пълнолетен, който иска, може да дари, при условие че е здрав, не страда от хронични заболявания и не приема лекарства. Отделението работи с кръводарители всеки делничен ден от 8,00 до 13,00 ч.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново