Внимание! Шест души със сифилис само през ноември

Публикувано на чт, 7 Дек. 2017
536 четения

Шест души от Великотърновска област са регистрирани със сифилис само през ноември, сочи справка на регионалната здравна инспекция. Заразените са от общините Г. Оряховица, Златарица, Лясковец и Павликени. От РЗИ отчитат още, че за 11-е месеца на т.г. със сифилис са били инфектирани 28 души. Толкова, колкото са били през цялата 2016 г., когато са открити и 5 кърмачета с вроден сифилис.
Заболяването е лечима полово-предавана инфекция, която в миналото е предизвиквала дори епидемии. Дори при създаването на първата болница във Велико Търново преди 150 години в правилника на стационара е записано, да не се приемат болни със заразни полово-предавани болести.
Медиците наричат сифилиса “великия имитатор”, защото симптомите имитират и други болести. Заразяването може да стане по полов и кръвен път, а също от инфектирана бременна жена на бебето. Самото заразяване става чрез бактерия, която е твърде неустойчива на външна среда. Затова в басейн, вана, тоалетна чиния, чрез облекло е трудно да се зарази човек.
Лечението на сифилиса минава през три стадия. Ако не се лекува, оставя трайни увреждания – на кожата, на косата, на вътрешните органи, на зъбите. Затова при всяка съмнителна раничка по тялото трябва да се потърси лекар специалист. Колкото по-рано започне лечението, толкова прогнозата е по-добра. Самата терапия става в болница.
В анонимния кабинет за изследване на СПИН в РЗИ за тази година са изследвани и 350 души за сифилис. От тях са открити трима заразени. Сифилисът обаче не създава имунитет след преболедуване. Възможно е човек да се зарази повторно. Наистина презервативът е предпазно средство, но гаранцията не е сто процента.
Във Велико Търново работи медицински център за лечение на кожно-венерически заболявания със стационар от 10 легла, където се лекуват сифилистиците.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново