Внедриха нов метод на ендопротезиране във великотърновската болница

Публикувано на ср, 17 Юли 2019
650 четения

Нов достъп при ендопротезирането на тазобедрената става въведе д-р Трифон Трифонов в Отделението по ортопедия и травматология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”във Велико Търново. Той е усвоен по време на курс по тазобедрено ендопротезиране при проф. Рьотингер, проведен по-рано тази година.

“Достъпът на Рьотингер е анатомичен, което означава, че не се прерязват мускулите движещи тазобедрената става, а се достига между тях. Това довежда до редуцирана следоперативна болка, намалена честота на луксация и дава възможността пациентите да се изправят и проходят в деня на операцията”, разказва операционният екип, извършил първата такава интервенция във великотърновската болница.

Пациентът е възрастна жена на близо 80 години, която постъпила в отделението с фрактура на бедрената шийка. Операцията била извършена във вторник от специалистите по ортопедия и травматология д-р Трифон Трифонов и д-р Калоян Йорданов, д-р Мирослава Маринова и д-р Габриела Лазарова- специалисти по анестезиология и реанимация, м.с Николова и м.с. Атанасова, санитар Славкова.

Достъпът на Рьотингер заедно с рутинно използваният заден достъп, въведен от д-р Калоян Йорданов, и страничен достъп, въведен от д-р Тодор Табаков, позволяват на ендопротезистите да индивидуализират и оптимизират оперативното лечение според нуждите и особеностите на пациентите с цел достигане на отлични следоперативни резултати.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново