Въвеждат промени при задължителните ваксини

Публикувано на пт, 1 Ное. 2019
8254 четения

От 1 януари 2020 г. влизат в сила промени в имунизационния календар, одобрени от Министерство на здравеопазването. Това съобщи д-р Евгения Недева от Регионалната здравна инспекция във В. Търново. Мотивите на МЗ са свързани с необходимостта от осъвременяване на националната имунизационна политика в съответствие с препоръките на Световната здравна организация и европейските имунизационни схеми. От следващата година отпада т. нар. проба Манту при децата на 11-годишна възраст и реимунизацията срещу туберкулоза. Причината освен препоръките на СЗО е, че статистиката показва, че за последните 10 г. туберкулозата в България е намаляла наполовина, като достига до 18 на 100 000 души. В същото време отпадането на Манту от имунизационния календар не отменя правото както на личните лекари и специалистите от извънболничната помощ да направят такава проба, ако има нужда като диагностика, и да я отчетат.
От следващата година децата на 12 г. ще бъдат ваксинирани освен срещу дифтерия и тетанус и срещу коклюш, уточни д-р Ирина Млъзева, директор на Дирекция “Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция.
Основните приеми пневмококова конюгирана ваксина при деца до 6-месечна възраст се намаляват от три на два. Досега тази имунизация се правеше на втори, трети и четвърти месец от раждането и ще продължи да се поставя за всички деца, родени до края на тази година. Промяната важи за новородените от 1 януари 2020 г., уточниха от здравната инспекция.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново