Във Велико Търново стартира скрининг за рака на гърдата

Публикувано на пн, 16 Ное. 2015
3071 четения

Във Велико Търново стартира мамографски скрининг за рака на гърдата. Той ще се проведе през последната седмица на ноември и първата на декември, като няма да се изискват талони  за направления от личните лекари.

Скринингът ще се извършва в рентгеновото отделение на Диагностично-консултативен център I /старата градска поликлиника/, където ще бъде осигурен достъп  за прегледи от 8,00 до 18,00 часа. Идеята за профилактиката е на ръководството на Центъра и тя е във връзка с тревожната тенденция за зачестяване на рака на гърдата. Управителят д-р Красимир Попов сподели, че рентгенолозите от сектора са споделили, че напоследък се натъкват изненадващо дори на напреднал рак на гърдата, който, ако е открит навреме, жената ще бъде спасена.  Вече има модерна диагностична апаратура, изисква се само жената да не се страхува и редовно да се преглежда, заяви д-р Попов.

А ракът на гърдата заема първото място по заболеваемост при жените сред онкологичните болести. Ако заболяването е открито в първи стадий, животът на жената може да бъде гарантиран. Ракът на гърдата се среща и при мъжете. Той е 1 процент от случаите.
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново