Увеличават се доброволните кръводарители във В. Търново

Публикувано на ср, 20 Февр. 2019
179 четения

2719 души са станали кръводарители през м.г., а броят им е по-голям спрямо 2017 г. Броят на мъжете е чувствително повече от този на дамите, а най-активни са хората между 25 и 45 години. Положителна тенденция е увеличаване на броя на хората, които даряват кръв за първи път, отчете д-р Мариана Витанова, началник на Отделението по трансфузионна хематология към МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във В. Търново. “Остава досегашното разпределение повече хора да даряват, когато техни близки се нуждаят от кръвопреливане, но има ръст и на доброволците. При нас всеки ден е кампания и има нужда от дарители, тъй като постоянно има болни и нуждаещи се от кръвопреливане. Всеки, който е здрав и може да отдели от времето си нека заповяда, винаги имаме нужда от кръв. Дори да е препълнен, резервът ни бързо се изчерпва”, каза още д-р Витанова.
Освен редовните доборолни кръводарители се наблюдава повишение и в гражданската активност. Съвременните технологии дават възможност за бърз и навременен призив за помощ, благодарение на който хората лесно мобилизират кръводарители за своите близки. Младежкият клуб “Ротаркт” също организира национална кампания по кръводаряване и често помага на отделението в старата столица. Това може да направи всеки здрав човек на възраст между 18 и 60 г., като едно от изискванията е да не приема лекарства за хронични заболявания. Преди даряването задължително се изследват кръвните показатели и се мери кръвното налягане, а при липсата на противопоказания доброволците могат да дарят.
В България има 282 трансфузионно зависими пациенти, които се нуждаят от кръвопреливане на всеки три седмици. Статистиката показва, че едва под 25 % от кръвта, използвана при нужда за пациенти в страната, идва от доброволни дарители, а останалите количества се осигуряват от близки на болния.
За това част от целите в програма на Световната здравна организация е до 2020 г. всички държави да успеят да набавят нужната им кръв изцяло от доброволни и безвъзмездни кръводарители, които специалистите смятат за най-безопасната група донори.
Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново