Увеличават двойно парите за лечение на COVID-19

Публикувано на пт, 10 Юли 2020
345 четения

Средствата за лечение на новия коронавирус ще бъдат увеличени почти двойно, след като БЛС и НЗОК се договориха за изменение и допълнение на Националния рамков договор 2020-2022. От следващия месец Здравната каса ще плаща 1200 лв., като в тази сума влиза и стойността на PCR тестовете за пациентите, които постъпват в лечебните заведения. В момента този казус е спорен и различните болници имат своя политика относно това кой трябва да заплаща PCR на пациентите при постъпване в болница. В МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във В. Търново тестовете се правят за сметка на лечебното заведение, но в някои стационари пациентите трябва сами да плащат за изследването.
От следващия месец се очаква увеличение на цената на клиничните пътеки и за останалите инфекциозни заболявания. Това ще даде възможност в инфекциозните отделения да се лекуват комплексно Covid-болни и такива с други заболявания.
Увеличение предстои и на клиничната пътека за нормално раждане. Тя ще бъде разделена на две – за физиологично раждане и за цезарово сечение. Пътеката за естественото раждане ще стане 1100 лв., а тази за секцио ще остане без промяна. В момента цената на двата вида раждане е една и съща и това води до редица медицински диспропорции, мотивират се специалистите. С промяната, договорена между НЗОК и БЛС, се цели преодоляване на тенденцията за увеличаване на оперативните раждания. За миналата година във В. Търново са проплакали 1019 бебета, като 44 % от тях са родени чрез секцио, показват данните на НЗОК. За болницата в Г. Оряховица при родени 271 бебета, появилите се на бял свят с цезарово сечение достига 49 на сто от всички раждания.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново