Удължават епидемичната обстановка с един месец

Публикувано на пт, 23 апр. 2021
954 четения

Извънредната епидемична обстановка в страната ще бъде удължена с един месец. Това заяви на редовния си брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. Относно мерките около Великден тепърва предстои да бъде решено какви ще са ограниченията, предстои също изготвяне на указания и за влизането в страната.
По думите на проф. Ангелов България излиза от третата вълна на Covid-19, но за да се задържи тази тенденция, се налага да продължи темпът на ваксиниране и спазването на противоепидемичните мерки. Прогнозите му са, че през месец май в страната може да бъдат достигнати до 55 000 ваксинирани лица на ден. Според него колективен имунитет може да бъде постигнат най-рано в края на юни, а в най-лошия вариант – в края на август. Предстои да бъде взето решение и относно ваксината на “Янсен” и отварянето отново на зелени коридори за имунизация в страната.
Здравните експерти отчитат спад на заболеваемостта в страната, като Разград, Видин, Плевен, В. Търново, Кърджали и Пазарджик са с най-ниско ниво на разпространение на вируса, а с най-високо са Варна, Русе, София, Перник, Добрич и София област.
В момента страната ни се нарежда на 14-о място в Европейския съюз и на 5-о място на Балканите по заболеваемост от Covid-19. Относно смъртността България се нарежда на 2-ро място в ЕС и на 3-то на Балканите, отчете държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново