Центърът за майчино и детско здраве в МОБАЛ осигурява безплатни прегледи

Публикувано на чт, 9 февр. 2017
1035 четения

Медик, психолог и социален работник предоставят подкрепа на бременни,
родилки, деца с увреждания, хронични заболявания и недоносеност

Преди две години в страната стартира Национална програма за подобряване на майчиното и детското здраве, която осигурява финансиране на здравно-консултативни центрове към областните болници у нас. Такъв Център за майчино и детско здраве има в МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов” във Велико Търново, където работят медицински фелдшер, психолог и социален работник. От услугите му могат да се възползват всички бременни, родилки, деца с увреждания, с хронични заболявания, недоносени деца и техните родители, които имат право на безплатен медицински преглед, както и консултиране с медицински и немедицински специалисти. Особено когато са изчерпани терапевтичните възможности в извънболничната помощ за дейностите в обхвата на задължителното здравно осигуряване.
Освен това в Центъра се осигуряват специализирани консултации с лекари специалисти на бременни жени с патология, а също и допълнителни прегледи за предоставяне на акушерска помощ на здравно неосигурени жени по предложение на личните лекари. Екипът на Центъра за майчино и детско здраве съдейства за извършване на генетични безплатни изследвания на бременни жени извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. По преценка на специалистите се извършват и домашни посещения на недоносени деца до една година и на деца с увреждания и хронични заболявания.
По Националната програма за подобряване на майчиното и детското здраве се извършва и неонатален слухов скрининг на всички новородени. Изследването дава възможност за ранна диагностика и адекватно лечение при деца с увреждания на слуха. То се извършва от лекар специалист в присъствие на майката или на бащата и с тяхното информирано съгласие. Изследването е безплатно за родителите, но трудът на лекарите се заплаща от Националната програма. Апарат за изследване на слуха на новородените вече има във великотърновската неонатология като дарение от “Българската коледа”.
Според медицинската статистика, едно дете до 3-годишна възраст научава до 75 процента от говоримия език, а до 5-годишна – над 90 процента. Ако детето има слухов проблем, то има забавено или липсващо говорно развитие. Колкото по-рано се открие този проблем, толкова по-бързо той може да се реши. Иначе може да се постави погрешна диагноза, че малкият пациент е със забавено развитие.
Що се отнася до децата с увреждания и хронични заболявания, то те се насочват към 16 експертни лекарски комисии, създадени в университетски клиники и специализирани болници в страната. Става въпрос за болести като диабет, вродени сърдечни малформации, вродени лицеви малформации, вродени хематологични заболявания, муковисцидоза, онкологични заболявания, ДЦП, спинална мускулна атрофия и недоносеност.
За една година Центърът за майчино и детско здраве при МОБАЛ във Велико Търново е платил на специалисти за 885 слухови скрининга на новородени, отчете координаторът – медицинският фелдшер Пенчо Петков. Извършени и платени са също 247 консултации с неонатолог, един преглед с гинеколог, 32 консултации с психолог на родилки с недоносени бебета и с деца с хронични заболявания. За 2017 г. договорът за финансиране на Здравно-консултативния център е продължен, тъй като Националната програма за подобряване на майчиното и детското здраве е предвидена да продължи до 2020 г.
От своя страна психологът Биляна Миланова разказа, че при тях идват пациенти с най-различен социален статус. Някои майки искат да се грижат за децата си, а нямат възможност. При други се отключва психично заболяване. Освен това има малки деца, които трудно се адаптират в болнична обстановка. Например, детското отделение е гордостта на областната болница, лекарите се грижат много добре за малките пациенти, децата са с придружител, но неприятното е, когато една майка излезе навън с дете по пижамка, особено сега в студеното време, и пуши във вратлето му. За мен това е неприемливо от морална гледна точка, та камо ли от тази на лечението. От друга страна, не може да се затвори отделението, всичко опира до съзнанието на майката да не излага на риск детето си.
Като психолог и на пациентите от МОБАЛ, Миланова коментира и факта, че много хора са наясно за безплатните услуги, които Центърът за майчино и детско здраве при болницата предоставя, но въпреки това не се възползват. Може би има голямо недоверие към думата безплатно, тъй като българите са свикнали навсякъде да плащат за нещо. Те разбират, че услугата е безплатна, но веднага очакват, че накрая някой все пак ще им каже, че струва толкова. И става въпрос за интелигентни хора. Освен това джипитата са тези, които могат да насочат майките и децата с риск да се възползват от възможностите за осигуряване на безплатни прегледи и консултации от страна на Центъра за майчино и детско здраве. Лични лекари обаче предпочитат да изпратят майката към специалист от доболничната помощ, дори и да няма талони. При децата пък талоните са неограничени и става така, че малко хора използват прегледите и консултациите по Националната програма. Независимо от това, Миланова смята успешна и необходима работата на Здравно-консултативния център. Дори да помогнеш на няколко бременни с патология и майки или деца в риск, а те са много повече, си струва. Според нея не може да се направи сравнение за работата на Центъра между първите две години, тъй като след старта през 2015 г. е имало неясноти какви пациенти ще се обслужват. Освен това за цялото това време са се сменили трима координатори. А Националната програма за майчиното и детското здраве предвижда още посещения на лекари специалисти по домовете на пациентите. Това зависи от самите доктори, но за тези визити много желаещи няма.
Към Центъра за майчино и детско здраве при областната болница във Велико Търново, който се намира във Второ вътрешно отделение по кардиология на лечебното заведение, и повече информация може да се получи на тел. – 0884 929 238, могат да се насочват бременни, майки и деца с проблеми също от лекари в болници, родилни отделения, домове за деца, детски ясли, социални служби, местни власти, доставчици на социални услуги, семейно-консултативни центрове и др., които са на територията на Великотърновска област. Центърът за майчино и детско здраве предоставя услуги само на пациенти от областта. Записвания и заявки за консултативни прегледи се приемат всеки работен ден от 8,00 до 12,00 часа и от 12,30 до 16,30 часа. Освен на посочения телефон, Центърът има електронен адрес – zkcmdz_vt@abv.bg.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново