Три случая на болни от туберкулоза регистрираха в областта

Публикувано на ср, 16 юни 2021
293 четения

Трима души с туберкулоза са регистрирани миналата седмица в областта, показват данните на РЗИ във В. Търново. Двама са от община Павликени, а третият от община Сухиндол. От началото на годината броят на инфектираните е общо 9 души. Причинител на болестта е туберкулозният бактерий, който се отличава със значителна устойчивост във външната среда. В тъмни и непроветрени помещения бактерията издържа до 3 г.
В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулоза са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Ежегодно Министерството на здравеопазването осигурява както финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства, ваксини и диагностика, така и средства за болниците за лечение на туберкулоза.
През изминалата седмица в региона са регистрирани още 8 случая на остри респираторни заболявания и един на ентероколит. Заразените с Covid-19 за периода 7-13 юни в областта са общо 19, от които в община В. Търново 11, по трима в Г. Оряховица и Елена, и по един в Лясковец и Павликени.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново