Чесън на гладно и често миене на ръцете предпазват от грип

Публикувано на пт, 31 Ян. 2020
274 четения

Заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания непрекъснато се увеличава, което наложи обявяването на грипна епидемия на 24 януари. Малко по-късно бяха прекратени учебните занятия до 7 февруари включително за всички училища в областта. Тази зима актуалните щамове са “Брисбейн” и “Канзас” от група А и “Колорадо” и “Пукет” от тип В. В областта са регистрирани случаи на болни и от двете групи, отчитат от Регионалната здравна инспекция.
Обявяването на епидемия наложи прекратяване на плановия прием в болниците, спиране на детските и женски консултации. Целта е да се намали разпространението на грипа, въпреки че лекарите са категорични, че най-важни са личните профилактични мерки, които могат да ни предпазят от разболяване.
Най-добрият начин е добрата лична хигиена и честото миене на ръцете с вода и сапун. При невъзможност задължително трябва да се използват антибактериални гелове или мокри кърпички. Важно е да се отбележи, че не във всички кърпички съставките са достатъчно ефективни срещу грипните вируси. Затова трябва да се използват само такива, които са на спиртна основа.

Носенето на маски за
еднократна
употреба са
бариера за
вирусите,

но само ако се употребяват правилно и се сменят на всеки 1-2 часа. Такива маски могат да се закупят във всяка аптека срещу стотинки. Добре е да се знае, че поставянето на маска само пред устата и откриването на носа значително намалява защитата.
Търкането на очите с мръсни ръце също може да бъде механизъм за разнасяне на вируси. Макар основният начин на разпространение да е респираторният – при дишане, кашляне, говорене или кихане, конюнктивата също може да бъде входна врата за грипните вируси.
Освен миенето на ръцете, от значение е вземането на дезинфекциращи мерки спрямо повърхностите и предметите в стаите и на работното място. Респираторните вируси могат да се предават включително и по контактно-битов път, дори и застъпен в много по-малка степен. Те остават жизнеспособни в пръски слюнка и след изсъхване на секрета се разпространяват с праха. Добър ефект за почистване на бюрото в офиса е с мокри кърпички или със спирт. Клавиатурата на компютъра и мишката също трябва да се чистят редовно, тъй като е научно доказано, че могат да бъдат 20 пъти по-мръсни от средно поддържана тоалетна.
Причината респираторните вируси да бъдат толкова разпространени през зимните месеци е, че хората прекарват повече време на закрито с околните. По този начин циркулацията им значително се улеснява. Затова специалистите препоръчват често проветряване на стаите и кабинетите, с особена сила това важи за болниците и поликлиниките, където има концентриранe на болни хора и съответно по-лесно разпространяване на вирусите.

Пълноценното хранене също е важно за
изграждане на “защита” от инфекции

По време на зимния сезон не трябва да се спазват диети за редуциране на теглото, тъй като студът понижава имунитета и затова тялото трябва да получава храни, богати на витамини, минерали и ценни нутриенти. Редица изследвания доказват, че 80 % от имунните клетки на човека се намират в храносмилателната система. Съответно, здравето на стомашно-чревния тракт и състоянието на имунната система са взаимно свързани – ако имате стомашни проблеми, можете да сте сигурни, че защитните механизми на организма са понижени. Научните изследвания за взаимодействието на компонентите на храната и устойчивостта ни към простудни заболявания показват безспорно ползата на няколко продукта и това са чесънът и млечните произведения. Чесънът съдържа селен, който е един от най-мощните антиоксиданти. При дефицит на селен силата на имунната система отслабва при инвазия на микроорганизми и не бива да се пропуска осигуряването на този рядък микроелемент. Освен в храната е добре да се приема чесън на гладно по една скилидка или раздробена на по-малки парченца. За да се избегне неприятният мирис, не се дъвче, а се поглъща.
От млечните продукти е препоръчителна консумацията на сирене и разбира се, традиционното кисело мляко, което съдържа ценни пробиотици, действащи благоприятно на храносмилането и укрепват имунитета. Млякото само по себе си е ценно и заради наличието на витамин D, който през студеното полугодие се синтезира в по-ограничени количества от организма заради недостига на слънчеви лъчи. Този витамин е важен не само за здравината на костите и доброто настроение, но и играе ключова роля в отговора на организма срещу грипоподобни причинители на инфекции на горния респираторен тракт. Така че чаша топло мляко или дори само айрян е препоръчително да присъстват в менюто не само за децата, но за възрастните. Подходящи храни за трапезата са още изварата, туршията и киселото зеле, стига да не са много солени, които също осигуряват добра микрофлора в червата.

Витамин С остава един от най-важните
в борбата със сезонните
вируси и грипа

Няма как да се радваме на здрав организъм, ако не му доставяме достатъчно храна, богата на витамин С, а той се съдържа най-вече в цитрусовите плодове – портокали, грейпфрут, мандарини, лимони и лайм са идеалният “защитник” на имунната система.
Месото, предимно пуешко и пилешко, морските деликатеси и ядките, особено фъстъци, представляват и завиден източник на цинк. Докато витамин С подсилва възстановителните процеси в организма, този микроелемент буквално обезоръжава болестотворните микроорганизми преди те да са започнали вредното си действие в него.
В случай, че вирусите все пак покажат упоритост и са нарушили вътрешната хомеостаза на организма, чаят или лимонадата с джинджифил могат да тонизират тялото ни. Разбира се, те удачно се комбинират и като допълнение на съставки и вкус с лимонов сок и мед.
Весела БАЙЧЕВА
сн. интернет

loading...
Пътни строежи - Велико Търново