Търсят кръводарители за млада майка

Публикувано на вт, 27 юли 2021
12635 четения

Млада жена се нуждае от кръвопреливане заради рядко заболяване. За това апелират близките на 29-годишната Саня Цветанова от Лясковец, която е настанена в тежко състояние в Александровска болница в София. Саня е диагностицирана със “Синдром на Мошковиц”.
Жената е майка на две деца – момиче на 2 г. и 4 месеца и момченце, което е родено преждевременно чрез секцио. С бързи темпове заболяването се развива и младата жена е с опасност за живота.
Кръводаряването може да се извърши само в кръвни центрове, като бележката при издаване за кого е даряването ще се изисква по служебен път от Александровска болница. На този етап са необходими десет човека, но занапред ще има нужда от още кръводарители, посочват близки на младата майка.
Заболяването “Синдром на Мошковиц” е описано за първи път през 1924 г. и носи името на откривателя си. Представлява рядко, но живото застрашаващо заболяване, което се характеризира с особена комбинация от клинични находки и симптоми – треска, тромбоцитопения, неврологични отклонения, лекостепенно нарушение в бъбречната функция и др. Лечението на болестта е чрез плазмафереза в комбинация с преливане на прясно замразена плазма.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново