Стартира кампания за закупуване на термолегло за неонатологията в МОБАЛ

Публикувано на пн, 19 апр. 2021
290 четения

Стартира дарителска кампания в подкрепа на недоносените деца и закупуването на апаратура за три лечебни заведения. Инициативата е на Фондация “Нашите недоносени деца”, като част от средствата са за закупуването на термолегло за неонатологията в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. То е необходимо за поддържане на телесната температура на недоносените бебета, които имат затруднена терморегулация.
Предвижда се също закупуването на два броя пациентски монитори за следене на жизнените показатели на бебето за отделението за рискови новородени към ДМСГД, гр. Плевен. В здравното заведение годишно се полагат професионални грижи за около 120 недоносени деца. В кампанията е предвидено закупуване и на система за обратна осмоза и лампа, която визуализира фината кръвоносна система на бебето и улеснява прецизната работа на медицинските специалисти при интервенции за отделението към УМБАЛ Пловдив. Общата сума, необходима за трите здравни заведения, възлиза на 10 580 лв. Кампанията е обявена и в платформата на Фондация “BCause”, където също има възможност да се дари, като средствата са в полза на Фондация “Нашите недоносени деца”.
Статистиката показва, че у нас едно на всеки десет бебета се ражда преждевременно, като в някои населени места броят на недоносените деца е много над средното за страната – близо 18 %. 6000 недоносени бебета всяка година се раждат твърде рано и неподготвени за живот извън майчината утроба, посочват от Фондацията.
Поради ниското си тегло и не напълно развитите си органи и системи, те имат нужда от специализирани грижи, за да оцелеят и да се преборят. За съжаление, в някои неонатологични отделения липсва важна апаратура, необходима за нуждите на най-малките пациенти. “Апаратурата за недоносените бебета се използва активно и се амортизира бързо, затова ние непрекъснато се опитваме да отговорим на техните нужди, доколкото ни позволяват силите”, посочват още от фондацията.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново