Следващата седмица се очакват безплатните противогрипни ваксини за хората над 65 години

Публикувано на пт, 15 окт. 2021
232 четения

Следващата седмица се очаква да бъдат осигурени безплатните противогрипни ваксини за хората над 65 г. Това заяви д-р Христо Димитров – председател на БЛС – В. Търново, и на регионалното Сдружение на общопрактикуващите лекари. Все още не е ясно какви ще бъдат количествата на противогрипните препарати и за това съветва желаещите да се имунизират е добре да се запишат при своя личен лекар. Именно хората над 65 г. са най-рискови за тежко протичане на инфекцията, както и при лицата с хронични заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата системи, с диабет, хората на хемодиализа и др. По информация на Министерство на здравеопазването тази година 230 000 български граждани на и над 65 г. могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно. Ежегодно противогрипни ваксини за най-възрастните се осигуряват по линия на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. От ведомството обявиха, че допълнително в аптечната мрежа ще бъдат осигурени още около 160 000 ваксини срещу сезонния грип.
В аптечната мрежа във Велико Търново са налични и двата вида ваксини. Цената на Инфлувак е между 20,00 лв. и 23,00 лв., а на Ваксигрип варира между 23,00 лв. и 27,00 лв.
“От миналата седмциа има зареждане на ваксини по аптеките, така че, който има желание, нека да не чака по-късен етап, тъй като се изчерпват бързо. Както всяка година няма да има големи количества, тъй като сме малък пазар”, допълва д-р Димитров.
За тези, които искат да се имунизират срещу Covid-19 и срещу грип, трябва да знаят, че между двете ваксинации трябва да има поне един месец.
На този етап не е възможно да се каже категорично как ще се развие грипният сезон, но според здравните експерти грипните вируси ще си взаимодействат с нови варианти на SARS-CoV-2. Допълнително, поради слабото разпространение на грипните вируси през изминалия сезон сега повече хора ще са податливи на заболяване, посочват от Министерство на здравеопазването.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново