Симеон Караколев: “Искаме в млечните храни да се влага българска суровина”

Публикувано на вт, 24 Апр. 2018
241 четения

Искаме промени в стандарта за българските млечни продукти, които да бъдат произвеждани от българска суровина, съобщи Симеон Караколев, съпредседател  на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/. Според него тази промяна ще гарантира качество на храните, а от друга страна ще бъдат стимулирани българските фермери. Исканията си НОКА е представила в писмо, депозирано в МЗХГ.

Преди Великден браншът имаше среща в земеделското министерство, където бяха обсъждани проблемите с качеството на млечните продукти. Освен това искаме да насърчим консумацията на качествени български продукти от овче мляко, посочи Караколев. Той припомни, че тогава НОКА призова българското общество, държавните институции, хотелиерите и рестораньорите, вместо имитиращи продукти, да предлагат на туристите овчи храни, произведени в България. Така ще бъде стимулирано овцевъдството в страната.

Караколев коментира, че консумацията на продукти от козе и овче мляко се разраства у нас и набира популярност. Някои от големите вериги вече са възприели апела на НОКА и предлагат храни от българско мляко.

След среща на млекопроизводители от НОКА и преработватели, МЗХГ направи спешни промени в Наредба 1 за хигиена на храните, с които се цели да се защити млякото и млечните храни от имитиращи продукти. Основната промяна е, че не може в един и същи обект да се произвеждат, разфасоват или преопаковат млечни  и имитиращи  продукти, които съдържат в състава си мляко.

Под мотото “Българските храни от български суровини” ще се проведе най-мащабната проява на НОКА  Националният събор на овцевъдите в България. Събитието ще бъде от 11 до 13 май 2018 г. край Петропавловския манастир до Лясковец.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново