Шефът на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов: “По 350 нови фармацевти са необходими годишно на България”

Публикувано на пн, 12 Февр. 2018
225 четения

По 350 нови фармацевти са необходими годишно на България, за да стигнем до 2025 г. европейския стандарт с10 аптекари на 10 000 души население, сега те са 8,6. Иначе магистър-фармацевтите в страната са 6188, като 80 % са жени, а 75 на сто от съсловието работят в аптеки. Това съобщи във В. Търново председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Той присъства на честването на традиционния съсловен празник на гилдията, като домакини бяха колегите от Великотърновската регионална колегия, която е наградена с приза “РФК на годината”. В празника, който се проведе в събота в старата столица, участваха над 70 магистър-фармацевти от всичките Регионални колегии у нас.
Проф. Гетов коментира още, че аптеките у нас са достатъчно, но са разпределени неправомерно. Концентрирани са в икономически силните райони и, общо взето, следват демографските процеси.

В България има
17 области без
денонощна аптека,

86 общини нямат аптеки по договор с НЗОК, а в 11 дори няма аптека. Но Фармацевтичният съюз няма как да стимулира разкриването на аптеки, тъй като те работят на принципите на търговското право, заяви професорът. Но той уточни, че още преди две седмици Съюзът се е договорил с НЗОК и здравната каса е приела да стимулира фармацевти, които откриват аптеки в труднодостъпни райони на страната. Стимулите ще бъдат такива като при общопрактикуващите лекари – увеличаване на таксата, които касата плаща на аптеките за 100 процента безплатните лекарства, преговори с общините за предоставяне на помещения с преференциален наем, поемане на пътните разходи за аптекарите и др.
Проф. Гетов коментира и скандала с паралелния износ на лекарства, който предизвика у нас недостига на определени медикаменти. Шефът на БФС съобщи, че на 1 февруари е започнала парламентарната процедура по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с който се цели урегулиране на т.нар. паралелен износ. Надяваме се до края на март законът да бъде приет, а системата за следене и ограничаване на паралелния износ да влезе в сила след 6-8 месеца. Законът изисква създаване на специална платформа, която ще събира информация за това какви лекарства постъпват в страната, какво се изписва на пациентите и какви наличности остават. Проф. Гетов припомни, че тази идея е стара битка на БФС още от 2013 г. А що се отнася до глобите в новия Закон за лекарствата, то те са завишени, ако някой бъде хванат в неправомерен паралелен износ на лекарства, с клинични изпитвания, с дарения на лекарства, с въвеждането и в България на т.нар. милосърдна употреба на медикаменти, които не са нормативно регламентирани.
За разлика от лекарите, медицинските сестри и акушерките, българските фармацевти остават да работят у нас, отчете проф. Гетов. Само 1 % от аптекарите отиват да работят в чужбина. Причината за това е, че българските фармацевти работят при добри условия и високо заплащане. В момента пет факултета в страната дипломират магистър-фармацевти и с увеличаване на кадрите ще се решат и проблемите с дрогериите, в които работят неспециалисти, смята професорът. Според него Фармацевтичният съюз е необходим, фармацевти участват в преговорите с НЗОК, в различни комисии и най-после има представител в Народното събрание.
Проф. Гетов даде и много добра оценка на Великотърновската регионална колегия на магистър-фармацевтите. Според него тя е една от най-активните в страната, подмладява се и съставът ѝ. В тази връзка регионалният председател Евгени Маринов отбеляза, че 154 фармацевти членуват в колегията. Около 95 аптеки има във Великотърновска област, като работи и една денонощна в старата столица. Според Маринов няма общински център без аптека. Членове на колегията участват в арбитражни комисии на РЗОК. През м.г. са отменени 6 глоби на фармацевти. Решени са и проблеми в комисията по етика.
Много важна е непрекъснатата квалификация на гилдията, коментира Маринов. В тази връзка на 4 март 2018 г. във В. Търново ще проведем съвместно обучение с фармацевти от Бургаската регионална колегия.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново