Семейните лекари искат по-голям бюджет за 2019 г.

Публикувано на пн, 26 Ное. 2018
168 четения

Общопрактикуващите лекари искат по-голям бюджет за 2019 г. Това стана ясно по време на Четвъртия конгрес по семейна медицина с международно участие, който се проведе в края на седмицата в Пловдив. На него присъстваха и над 20 общопрактикуващи лекари от област В. Търново, начело с председателя на съсловието д-р Христо Димитров. Основна тема на делегатите бе дебатът за бъдещето и бюджета на НЗОК за 2019 г.
През последните три години е явна тенденцията за намаляване на финансирането на общопрактикуващите лекари, като за 2017 г. средствата са били 6,5 % от здравноосигурителните плащания на НЗОК, през 2018 г. те са 5,8 на сто, а за догодина са предвидени 5,4 %. Това показва, че обещанията на здравното министерство и НЗОК за повече пари не са изпълнени, коментира д-р Димитров. Според него този факт противоречи на препоръките на Световната банка и Световната здравна организация за процента от бюджета, който страната ни трябва да заделя за първичната медицинска помощ. Първоначално за общопрактикуващите лекари бяха заложени 225 млн. лв., но реално увеличението е по-малко. Ние заявихме 6,5 %, което е доста повече от определените 5,4 %, посочи д-р Димитров.
Настояваме и за отпадане на вторичния профилактичен преглед, тъй като пациентите не идват, каза още д-р Димитров. Според него и колегите му парите, определени за прегледа, могат да се използват за въвеждане на допълнително чернодробно изследване, като предложението е от няколко години.
От въвеждането на вторичния профилактичен преглед са отчетени и заплатени близо 4500 прегледа в страната, за които са платени 31 446 лв. За тази дейност са предвидени почти 4 млн. лв. Ясно е, че проблемът не е при лекарите от първичната помощ, категоричен е д-р Димитров. Според сдружението на джипитата, за да се повиши посещаемостта за профилактичен преглед, е необходима по-висока санкция за болните. Сега тя е регламентирана на 50 и 100 лв., но все още няма наказан пациент. От друга страната, трябва да се предприемат инициативи и от работодателите, които законово да осигурят свободен ден за профилактичен преглед на персонала си.
Дискутирахме още тревожния факт, че лекарите в първичната помощ намаляват, нови почти не идват, а 25 % от съсловието е в пенсионна възраст, страната вече е на критичния минимум по осигуреност на доктори в общата медицина, заяви д-р Димитров. Той уточни, че общо у нас работят 4300 лекари, като за област В. Търново те са около 140. От старта на здравната реформа са напуснали 1500 колеги, включително и в нашата област, припомни шефът на съсловието. Освен това сме категорични, че потребителската такса трябва да се плаща от всички, а след това държавата да възстановява средствата на пациентите. В момента таксата е 2,90 лв., но от нея са освободени децата, определени категории социално слаби и групи, а също и пациенти с регламентирани заболявания. От години лекарите настояват и за увеличаване на потребителската такса, която да бъде 1 % от минималната работна заплата.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново