Седмица за профилактика на туберкулозата започна в белодробната болница

Публикувано на ср, 18 Сеп. 2019
129 четения

Седмица за профилактика на тубркулозата се провежда до 20 септември в белодробната болница “Д-р Трейман” във В. Търново. Желаещите да проверят своето здравословно състояние могат да го направят всеки работен ден от 9 до 12,30 ч.
“Това е поредна кампания, която правим в рамките на всяко тримесечие. В тази седмица каним всеки, който има съмнения и притеснения за здравето си по отношение на някакъв хроничен възпалителен процес, да заповяда тук, където можем да вземем необходимите мерки”, каза д-р Стела Денчева, управител на специализираната болница. Тя добави, че всеки, посетил болницата във връзка с кампанията, първоначално ще попълни анкета, свързана със здравословните му оплаквания. След това ще бъде извършена проба за наличие на активна или латентна туберкулоза. При отклонения се продължава с преглед при лекар и назначаване на необходимите изследвания.
Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което в 90 % от случаите засяга главно дихателните органи. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи, като лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други. Сред рисковите фактори за заболяване от туберколоза са непосредственият контакт с болен от туберкулоза, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, съпътстващи хронични заболявания, намалени защитни сили на организма поради различни причини, пребиваване продължително време в затворени колективи или заразеност с вируса, причиняващ СПИН.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново