Само половината от възрастните ходят на профилактичен преглед

Публикувано на вт, 2 Окт. 2018
145 четения

Само половината от възрастните в област В. Търново ходят на профилактичен преглед, показа справка на РЗИ за 2017 г. От 202 000 души над 18-годишна възраст 107 000 от тях са били при личния си лекар, за да им даде талон за профилактика. Останалите с години не са стъпвали в кабинетите по този повод. Търсят медицинска помощ само когато са болни. Една от причините е, че като се налага да обикалят лекарските кабинети и диагностичните лаборатории, все трябва да плащат потребителски такси, а при всеки те са различни. Освен това кардиограмите се правят и разчитат не от кардиолози.
При децата до 17-годишна възраст обаче профилактичните прегледи са по-редовни и родителите са се оказали по-отговорни. За м.г. на подрастващите са извършени 50 672 прегледа.
Справка на РЗИ сочи още, че за последните 5 г. все по-малко хора ходят на профилактичен преглед през годината, който е задължителен. Иначе пациентът търпи глоба от 50 до 100 лв. или прекратяване на здравноосигурителните права за един месец. Наша проверка показа, че профилактиката е задължителна от старта на здравната реформа у нас, но досега няма нито един глобен гражданин или пък с отнети здравни права в областта. Глоби се налагат от РЗИ, но от здравната инспекция във В. Търново преди години заявиха, че няма как да изпратят 100 000 писма на пациентите без профилактика и да ги подканят да отидат при личните си лекари. Това си е лична отговорност на всеки сам да се грижи за здравето си.
Т. г. здравната каса дава повече възможности за профилактиката, а целта е заболяванията да бъдат откривани рано и лекувани, за да не се стига до усложнения. От началото на април се заплаща и вторичен профилактичен преглед, за да се проследи състоянието на пациентите в риск от сърдечносъдови заболявания, диабет и рак, които са социално значими болести. Предвидена е и допълнителна консултация със специалист при висок риск. Трябва само пациентът да отиде на преглед.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново