С награда от 100 000 евро борят затлъстяването при децата

Публикувано на чт, 2 май 2019
83 четения

Европейската комисия обяви награда в размер на 100 000 евро за инициативи против затлъстяването при подрастващите. Конкурсът ще се проведе в три категории – за град, училище и неправителствена организация. Участниците трябва да представят практиките, с които са допринесли за предотвратяването и намаляването на затлъстяването при деца и младежи между 6 и 18-годишна възраст. Крайният срок за кандидатстване е 13 май 2019 г.
Според регламента практиките не трябва да са завършили преди 1.01.2016 г. и може да са приключили или все още да продължават в момента на стартиране на поканата за представяне на кандидатурите. Инициативите, с които може да се участва, биха могли да включват действия за повишаване на осведомеността и кампании за предотвратяване и намаляване на наднорменото тегло с подкрепата на движение за здраве или ангажиране с помощта на здравни специалисти за обучение. В края на кампанията ще бъдат подбрани три инициативи – победители за всяка категория – град, неправителствена организация и училище, като една от всяка категория ще бъде призната за изключителна и ще получи награда от 100 000 евро.
Официалните статистически данни показват, че едно от четири деца в страните от Европейския съюз страда от затлъстяване, а половината ученици са неактивни физически. Според експертите дялът на населението с надномерно тегло е тревожно висок и при децата, и при възрастните.
Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново