С хоро във В. Търново отбелязаха Световния ден за борба със СПИН

Публикувано на вт, 3 Дек. 2019
86 четения

Десетки младежи се хванаха на хоро в центъра на В. Търново по повод Световния ден за борба със СПИН. Инициативата премина под мотото “На хорото се хвани, СПИН така не се лови!” и бе организирана от Регионалната здравна инспекция. Тя бе подкрепена от Община В. Търново, Младежкия дом, БМЧК, Център “Амалипе” и Градски ученически парламент.
В рамките на един час граждани и организаторите на хоротеката танцуваха под звуците на българска народна музика в знак на съпричастност със засегнатите от коварното заболяване.
СПИН е едно от най-опасните вирусни заболявания, познати на хората досега. В света над 37 милиона души живеят с вируса. По данни на Министерство на здравеопазването у нас носителите на ХИВ към края на 2018 г. са 3050 души, като новооткритите случаи са 311. Наблюдава се тенденция на увеличаване на броя на новозаразените, тъй като през 2017 г. новите случаи са били 241 души. Само във Великотърновска област през 2018 г. са регистрирани 13 ХИВ позитивни, а през т.г. до средата на ноември са диагностицирани два нови случая, уточняват от РЗИ.
Най-сигурният начин човек да разбере дали е заразен с вируса на СПИН е да си направите тест за ХИВ в Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в РЗИ. По време на вчерашната кампания от инспекцията бяха осигурили мобилен пункт за безплатно и анонимно изследване за гражданите, които искаха да се тестват.
Весела БАЙЧЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново