РЗИ предупреждава! Водата на 4 чешми е опасна за пиене

Публикувано на ср, 8 Авг. 2018
1911 четения

Водата на четири чешми в Горна Оряховица и търновското селце Габровци е опасна за пиене, предупреждават от РЗИ. До тях са поставени табели с надписите “Водата е лоша за пиене!”, тъй като в нея са засечени опасни бактерии.

Първата чешма  е известна като водоизточник “Чукуровец” и се намира в Горна Оряховица.  Проба от водата е показала, че тя съдържа бактерията Клебсиела.

Втората чешма също е в Горна Оряховица и се казва “Хаджииванчевата”. Във водата и също е засечена Клебсиела. Третата чешма със същата бактерия се намира в Габровци. В Горна Оряховица е открит и трети водоизточник – “Старата чешма”, където има друга бактерия – Цитробактер. От РЗИ предупреждават гражданите да спазват забраната и да не пренебрегват указанията върху табелите. Иначе тези бактерии могат да предизвикат стомашно-чревни инфекции.

През юли качеството на питейната вода е било проверено и в някои селища на областта. Регистрирани са нитрати над пределно допустимата норма в Иванча, Полски Сеновец, Стефан Стамболово и Хаджидимитрово. Превишенията обаче са малки.

През юли от Дирекция “Обществено здраве” в РЗИ са извършили 494 проверки в обекти с обществено предназначение, както и 10 проверки на стоки и дейности, свързани със здравето. Издадени са 12 предписания и една заповед.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново