Раздаваха балони и здравни материали в Международния ден без тютюнев дим

Публикувано на пт, 22 Ное. 2019
144 четения

С информационно-образователна кампания беше отбелязан Международният ден без тютюнев дим във В. Търново. Инициативата “Аз не пуша, не пуши с мен и ти” е част от националната кампания “Да спрем за по-добро здраве утре”. Нейни организатори са Регионалната здравна инспекция съвместно с Община В. Търново и ученици от ПГ по строителство, архитектура и геодезия “Ангел Попов”. В центъра на старата столица пред сградата на Общината специалистите и доброволците приканваха преминаващите граждани да напишат на листче послания за това какво можем да правим, ако не пушим, и да ги залепят на дъска, за да ги прочетат останалите. Раздаваха също информационни материали, ключодържатели и балони с мотото на деня.
“По данни на ЕК разпространението на тютюнопушенето в България у нас е най-високо спрямо останалите страни от Общността – 36 %. Това е с почти 7 пункта над средното за ЕС, като 28 % от възрастното население у нас са редовни пушачи, т.е. пушат всеки ден. Данните са сходни и при младите хора. Сред 15-годишните момичета е най-високото равнище в ЕС, а 15-годишните момчета се нареждат на второ място след Хърватия. Така 30 % от децата на тази възраст са редовни пушачи”, заяви Йорданка Илиева, експерт в РЗИ.
По-рано през деня беше открита изложба в ПГСАГ “Ангел Попов” за най-оригинално кошче на тема “Пази чисто”. В надпреварата участваха 12 дизайнери, които изработиха 10 оригинални кошчета, изобразяващи вредите и алтернативите на тютюнопушенето, допълни Йорданка Илиева. И уточни, че имената на победителите и наградените са публикувани на сайта на инспекцията.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново