Психотерапевтът Адриан Аврамов: “Не превръщайте Коледа в поредния маскен парад”

Публикувано на вт, 19 Дек. 2017
763 четения

Колкото по-бедно живеем, харчим повече необмислено и тази еуфория стресира психиката, отключва депресията. После отново попадаме в “сивото ежедневие” на безпаричието и разочарованието, твърди търновският психотерапевт

Всеки очаква с нетърпение Коледа и Нова година, но еуфорията по подготовката за празниците може да отключи депресия и тревожност, предупреждава великотърновският психотерапевт Адриан Аврамов. Той обяснява този факт с това, че в края на годината човек обикновено си прави равносметка и осъзнава, че не е осъществил планираните промени в живота си. А никой не иска да се проваля, всеки се стреми, когато “тегли чертата”, да е в положителната графа, а не обратното. Но това невинаги се случва и от там се задействат негативните емоции, накрая се стига до депресия, която съвсем не е безобидна. Тя не отминава с края на празниците, ако човек не направи промени. Депресията и тревожността просто се заключват и така проблемът се задълбочава.
В последно време започнахме да приемаме тревожността като нещо нормално, която потискаме с хапче, с много работа или с алкохол, но тя се трупа и накрая избива. И не е вярно, че само при бедните хора царства алкохолизмът. Има много богати хора, които потискат тревожността с алкохол.
Стана практика българинът да почива повече между Коледа и Нова година и оставяйки насаме със себе си, идва равносметката. Често се случва годината да е като предишната и по-миналата. И именно равносметката е, че сивото ежедневие ни е изсмукало и малкото жизнена сила и положителните емоции, които сме имали, и ние ставаме все по-амортизирани с всяка година. Логично празниците демаскират тези тревожни мисли. А коренът на тревожност е неудовлетворението. Едно постоянно недоволство от работа, която не харесваме, от връзка, която ни досажда, от среда, която не ни пасва, но сме принудени да понасяме. Това води до едно себепотискане. И на Коледа, когато сме със семейството, разбираме, че добрите пожелания, каквито сме имали за промяна, отново са останали в предишната година. Обхваща ни страх, дори ужас, че това ще се повтаря до безкрай. Това е достатъчен признак за депресия, казва Аврамов.

Манията за купуване
на подаръци по Коледа става като заболяване

Българинът обеднява и пазарува все повече и на кредит. А наблюдаваме и кредитна експанзия на банките през последно време. Обикновено истерията по пазаруването отчита връх по Коледа. Освен подаръци, подмяна на бялата техника вкъщи, масово се купуват и големи количества храна. Този остатък от миналото играе ролята на презапасяване. Става така, че колкото по-бедно живеем, харчим повече необмислено и тази еуфория стресира психиката, отключва депресията. После отново попадаме в “сивото ежедневие” на безпаричието.
А днес мнозина са тези, които не могат да си позволят това, което искат децата или близките им. Тогава къде отива духовната стойност на Коледа, къде остава храмът вътре в нас? Изведнъж този празник остава като поредния маскен парад, в който всеки е нещо друго, но не и себе си. Това не бива да се допуска.
Но ето и друго, има хора, които са презадоволени и не знаят какво да купуват на презадоволените си деца. Все пак родителите имат дълга и усещането, че трябва да купуват. И тази психоза усилва симптомите на депресията и отдалечева от истинската същност и духовността на Коледа. Вместо да тичаме по етажите на моловете, да изпълним предстоящите празници с духовност. Защото не е достатъчно да сме материално задоволени, за да бъдем щастливи отвътре, отчита Аврамов. Наистина, всеки иска да достави радост на близкия и често се купуват ненужни вещи, които чотиват на боклука, след като сме се убедили, че не ни трябват. Вярно, че целта на подаръка е да доставя емоция и колкото той е по-голям и по-скъп, толкова повече е удоволствието. Това е абсолютната илюзия по празниците, защото живеем в консуматорско общество, в което купуваме дори емоцията. В тази връзка много хора ще се окажат самотни и неразбрани по празниците, въпреки че ще има отрупана трапеза и любими хора около нея.
Страшното е, когато възрастен човек е останал без близки или пък те са в чужбина, седне сам на коледната трапеза и започва да плаче. Той няма с кого да сподели дори мъката си. Затова децата не бива да забравят родителите си, но не само с едно телефонно обаждане. Истинската отплата и емоция е присъствието и директният контакт за празниците. Това ще стопли душата на самотния родител и ще се помни много по-дълго, отколкото би траел споменът за изпратения или поднесен подарък.

Ако сте самотни по празниците, направете добро на другите,
без да търсите
материална отплата

Това е начин да се избавим от депресията. Освен това една разходка по улиците на Търново, които имат красива украса, ще зарадва душата ви, препоръчва психотерапевтът. Посещението по магазините също разтоварва стреса, макар да не се пазарува. Все още няма сняг, но зимата ни зарежда с положителни настроения и не трябва да си създаваме сами разочарования, като сравняваме днешния момент с добрите стари времена. Освен това трябва да опитаме да си организираме един по-различен коледен или новогодишен празник, който ще завладее цялото ни внимание. Днес общините организират емоционални празници на открито в новогодишната нощ и те не бива да се пропускат, защото създават настроение и ни подготвят положително за януари, когато животът продължава.
Все пак трябва да следим и празничните разходи, за да не се окажем разочаровани от следващите сметки. И ако сме преодолели коледния стрес и депресия, те могат да се върнат отново. Най-важното е човек да помисли и за себе си. Иначе ще си остане преуморен от трескавото приготовление за празниците, когато остава повече край печката или тича по магазините за храни и подаръци. А една от сериозните предпоставки за депресията е недоспиването. За съжаление то ни съпътства целогодишно. Но по време на празничната еуфория не бива да правим компромис. Продължителният сън просто ще ни избави от чувството, че сме недооценени, а отпочинали ще се зарадваме на това, което наистина сме постигнали в работата, в семейството и сред приятелите. И ще си мислим колко обичаме близките си и колко те ни обичат. Присъствието на близките, усмивката и щастието им е най-големият ни подарък и сигурна бариера срещу коледната депресия.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново