Психологът Адриан Аврамов: “Всяка трета жена е в “токсична” връзка”

Публикувано на пн, 18 Февр. 2019
2171 четения

“Токсичните” връзки носят модела “насилник – жертва”, като в 99 % от случаите агресор е мъжът в двойката. Насилието е физическо, а още по-често вербално, обяснява психологът Адриан Аврамов, който в практиката си работи с пациенти, “заключени” с години в подобни връзки. “Обикновено профилът на насилника е “психопат”. Този тип мъже най-често са над 40-годишна възраст, а партньорките им обикновено са много по-млади от тях, с 10 или 15 години. Това са жени с липсваща или много ниска самооценка, често бащата е бил липсваща фигура в семейството. Избират по-възрастни мъже, в които намират именно образа на бащата и създават фалшива зависимост към него, живеещи живота, който той иска за тях”, допълва психологът. Насилникът най-често използва като оръжие вината и я вменява в партньорката си във всеки удобен повод.
“Жертвата спира да функционира адекватно. В началото партньорът им забранява да работят, като на тях това им харесва, тъй като се чувстват оценени. Във времето обаче този психопатен типаж ги обезличава, но и ги държи. В съзнанието си “жертвата” се чувства единствена и много важна фигура. Това е маниерът на действие на насилника, той често има няколко жертви, които държи чрез манипулация”, обяснява психологът.
Обикновено мъжете насилници се отличават с добра професия или висока позиция и изпитват силна зависимост към контрола, който упражняват над партньорите си. Агресията им рядко е физическа, но в случаите с посегателства се наблюдава увеличение. “Тези мъже често изчезват за известно време и се появяват отново в живота на жертвите си, които през това време сами ги търсят упорито, но те не отговарят на заявките им. Тогава психичният свят на жената става наистина лабилен. В такъв момент започват да търсят помощ, първо се ориентират към психиатър и антидепресанти. Паник атаките много често са резултат именно от такива отношения и с времето се превръщат в по-сериозно тревожно и паническо състояние или разстройство. “Преди работех в психиатрията във Велико Търново, имали сме страшно много случаи на хоспитализирани жени, жертви на собствените си токсични отношения с мъже”, обяснява Адриан Аврамов.

Жените смятат, че това е
голямата любов и идеализират партньора си

В съзнанието им насилникът е тяхната сродна душа, тъй като чрез манипулациите му са развили зависимост към него. Финансовата зависимост е първото, за което манипулаторите се грижат да осигурят. “Двойките, които са толкова модерни напоследък в обществото и всички обсъждат, са млади жени с партньори бизнесмени, които са на възрастта на бащите им. Всъщност там не само парите са проблем, защото освен финансова вече има и психическа зависимост. Съдейки по практиката ми има ли разлика във възрастта с 15 години, то отношенията са имитационни, а връзката – “токсична”. Ако двойката има деца, то неимоверно след време се налага с тях да работи психолог, тъй като този тип насилник проявява подобно поведение и към тях. Обикновено децата от този вид семейства посягат към алкохол, наркотици или имат незаконни прояви още в ранните си години”, казва още Адриан Аврамов.
Статистиката показва, че тормозът над жени у нас придобива все по-сериозни измерения. Само за последните три години убийствата на жени от техните съпрузи или други близки са се увеличили с 50 %. Това наложи да бъдат взети адекватни мерки. Отскоро се инкриминира освен физическото и психическото насилие. Народните представители приеха единодушно промени в Наказателния кодекс, които касаят домашното насилие. Физическият и психически тормоз ще се наказват с до 10 години затвор. При убийство в условията на домашно насилие максималната присъда е от 15 години до доживотен затвор. За принуда вкъщи наказанието е от 3 до 10 години лишаване от свобода, а за системно следене – от 1 до 5 години. Целта на промените е да има по-добро противодействие на всички форми на домашното насилие.
“Трудно е да се докаже психическият тормоз, по-скоро за този проблем е нужна превенция. За да изготвим профил на жертвата и тя да осъзнае, че реално има проблем, понякога минават месеци работа с нея. Необходима е превенция още от ранните години на всеки човек, за да се възпитат ценности у него, ако това в семейството не се е случило. Но когато вече насилието е факт, наистина е трудно да се диагностицира. Често самите жертви бягат от терапията още по време на процеса ѝ, търсейки илюзонната зона на комфорт, която насилниците създават”, обяснява Адриан Аврамов. Казва, че ако жените чувстват много силно, но неясно чувство за вина, често са нападани и обвинявани от партньора си дори без причина, изпитват липса на внимание и интимност, и са неглежирани, то моделът на токсичните връзки е наличен и в техния случай.
“В началото жените не го забелязват, но този тип мъже не се променя. Още в началото са властни и обвиняващи, а жертвите го осъзнават чак когато терапията ги върне в началото на връзката. Съвет и към двата пола от мен е, че ако срещнат човек, който е над 35 години, но няма в миналото си развод, семейство или поне сериозна връзка, не трябва да започват отношения с него. Причината е, че така наречените самотни хора над 35, нямащи здраво минало, имат опасен психологически профил”, допълва експертът.
Александра ДИМОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново