Проф. Донка Байкова: Яжте два пъти повече плодове и зеленчуци

Публикувано на чт, 7 Дек. 2017
255 четения

Когато човек се чувства здрав, защо да не пости, за да спази една християнска традиция, която повелява за известен период да остави блажните храни и да премине към разтоварване, препоръчва проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика. Според нея, някои хора имат хронични заболявания и ако искат да преминат към постен режим, трябва да се консултират със своя личен лекар. Това се отнася и за бременни и кърмещи жени, пациенти, прекарали тежки заболявания, а също и деца. Указанията на диетолозите са, че тези групи хора могат да постят, но не 40 дни, както повелява християнската традиция, а много малък период. Обикновено постенето в случая се прави първата или последната седмица от постите, които започнаха на 15 ноември и ще свършат на Коледа.

Цялата растителна група от храни
идва на трапезата през постите

Кои продукти да изберем, не е твърде лесно, тъй като всеки ден климатичните температури се променят с по 10 градуса и човекът не е барометър, за да се адаптира към всички променливи условия на околната среда. Затова остава в риск, казва проф. Байкова. Според нея, алтернатива на месото, рибата, яйцата и млечните продукти, са съответно бобовите, пълнозърнестите и зърнените храни, ядките и семената. За да не се лишим от калция на млечните продукти, ги заменяме със сусамово семе, ленено семе, киноа, леща, овесени ядки. Калций има и в много от зеленчуците и плодовете. Хубавото на дългия пост е, че ще наситим организма за дълго време с витамини, минерали и антиоксиданти и ще бъдем заредени в следващия период с биологично активни стимулатори на обменния процес. Ще има и диуретичен ефект, алкализиране на организма и излъчване на токсичните вещества. Яжте два пъти повече плодове и зеленчуци по време на Коледните пости, препоръчва проф. Байкова. И допълва, че ако обикновено дневно използваме по 200 грама плодове и зеленчуци през останалия период на годината, сега те стават общо 800 грама. Тези продукти трябва да бъдат сурови, обагрени с различни цветове – оранжеви, зелени, червени, морави (червеното цвекло и цветното зеле).

Макар да постим, може
да се качат килограми

В тази връзка да не напълняваме, проф. Байкова разяснява, че е добре в обедното меню да се приема заедно бобова и зърнена храна, чиито аминокиселини и състави се балансират и се доближават до състава на месото. Но ако искаме да свалим по някой килограм, добре е да ядем отделно боб, салата, пълнозърнест ориз, елда, гречка, киноа, просо. Тези храни не бива да се комбинират, а разделният модел означава, че храните ще се усвоят по-малко и ще има елементи на отслабване.
Много хора грешат, като по време на постите прибягват обичайно към хляба и маслините. Тези храни обаче внасят много повече калории, отколкото организмът може да изгори. Не бива да забравяме и течностите, които играят важна роля при растителното хранене. А то също е отговорно. Ако се храним с каквото ни попадне, може наистина да качим килограми. Проф. Байкова успокои, че човек складира в депата на организма всички жизнено важни хранителни вещества, които изхранват тялото за около 20 дни. Така че по време на постите няма опасност от дефицити. Освен това на 6 декември – Никулден, човек яде риба, чрез която се набавят ценни хранителни съставки, които сме позагубили по време на постите, коментира проф. Байкова.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново