Продължават инициативите за профилактика на СПИН

Публикувано на чт, 7 Дек. 2017
73 четения

Във Великотърновска област продължават инициативите за профилактика на СПИН, след като доброволци и младежи инициираха различни инициативи и кампании на 1 декември – Световния ден за борба със СПИН, съобщиха от РЗИ. На 11 декември 2017 г. ще се проведат викторина и презентация с ученици от ОУ “Хр. Ботев” във Велико Търново на тема “Какво представлява СПИН и как да се предпазим от него”. Преди това имаше мултимедийни презентации в училища на областта, а също консултиране и безплатно изследване за вируса на ХИВ по места.
По данни на здравното министерство към 27 ноември 2017 г. за 30 години у нас са регистрирани 2694 души със СПИН, съобщи д-р Анастасия Анастасова, шеф на вирусологичната лаборатория в РЗИ. Тази година са открити 220 серопозитивни, при изследвани над 260 000 души. Заразените мъже са пет пъти повече от заразените жени. Основният път на пренасяне на заразата е половият, срещу 12 процента инфектирани при инжекции с наркотици.
Най-много са заразените със СПИН в София, Пловдив и Варна. Тази година Великотърновска област отчита само един серопозитивен. През ноември в анонимния кабинет на РЗИ за изследване и консултиране за СПИН са преминали 188 души, от които 80 жени и 108 мъже. Пациентите са били на възраст между 16 и 77 г.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново