При температури под -5 градуса хората със сърдечносъдови проблеми не трябва да излизат навън

Публикувано на ср, 9 Ян. 2019
3433 четения

През студените дни се наблюдава голямо увеличение на потърсилите лекарска помощ в Специализираната болница за активно лечение по кардиология, съобщи директорът Йорданка Томова. Тя е категорична, че студът е изключително опасен за хората със сърдечносъдови заболявания.
Човешкият организъм има ограничен капацитет за справяне със студа, много по-ограничен, отколкото за справяне с жегите. При ниски температури важна жлеза в мозъка ни – хипоталамоса, изпраща сигнали за свиване към кръвоносните съдове, като по този начин организмът се опитва да съхрани топлината максимално, за да достига за правилното функциониране на жизненоважните органи. Това води до изстиване първо на краката, ръцете и лицето, но когато сме изложени на студ по-продължително време, се стига до спазми на кръвоносните съдове, които от своя страна повишават кръвното налягане. Това е изключително опасно за хора със сърдечни проблеми. Дори и за хората, които не са имали оплаквания до този момент, студът би могъл да предизвика първите симптоми, тъй като капацитетът на организма не е безкраен, обяснява кардиологът. Така се получават исхимичните атаки и стенокардията, тъй като до сърцето спира да достига достатъчно кръв.
Сигналите, че нещо такова се случва с тялото, са гръден дискомфорт, чувство на тежест или болка. “Затова е задължително още при първите подобни усещания да се обърнем към личния си лекар или специалист. В тази връзка винаги съветваме нашите сърдечноболни пациенти да не излизат навън, ако температурата е под -5 градуса, а ако е крайно наложително, то нека са много добре облечени, шапката, шалът и ръкавиците са задължителни!

Най-много
топлина човек
губи през
главата си

– между 30-40 %, а вдишването на студен въздух също рязко увеличава риска от спазъм на кръвоносните съдове. Освен това са необходими и няколко ката дрехи, за да се задържа топлината”, съветва д-р Томова.
Рязката смяна на температурата също е много опасна. Затова, ако е наистина наложително на сърдечно болен да напусне дома си в студените дни, то е добре да постои в коридора, за да даде време на организма да се адаптира. Балансиран хранителен режим също може да помогне за превенцията на сърдечни проблеми. Редовното поемане на повече топли, но не горещи напитки е препоръчителен, както и поне 2 литра течности дневно. Въпреки че зимата е сезон на тежките мазни меса, не трябва да се прекалява както с тях, така и със солените ястия, тъй като това допълнително натоварва сърцето.

Важно е и да
не се прекалява
с алкохола,

казва д-р Томова. Той сгрява, но това е само моментно, а в по-големи количества активира проблемите. “Не консумирайте повече от 80 милилитра концентрат или две чаши вино – повече от това е голямо количество”, твърди кардиологът.
Директорът на Специализираната болница за активно лечение по кардиология във Велико Търново отчете, че за 10 години

смъртността
в резултат на
миокарден
инфаркт у нас е спаднала рязко

– от 18-20 % до между 5 и 9 на сто, като цифрите важат и за региона. Причината е усърдната работа на лекарите и медиите, които си партнират все по-добре в кампании за превенция на болестите. Забелязва се и изключително повишение в здравната култура на българина, коментира още д-р Томова. Много хора вече търсят лекарска помощ още при първите усетени симптоми, като по този начин си осигуряват навременно лечение и контрол на заболяванията. “Хората ни търсят все по-рано, дори с оплаквания, които не са свързани със сърдечносъдовата система, но цялата работа, която вършим всички ние, здравните работници, за превенцията категорично дава отражение”, заяви специалистът.
При всяка поява на гръден дискомфорт, независимо дали е

задух, стягане, или болка, пациен-
тът трябва да
потърси своя
личен лекар,

за да се направи кардиограма и да се проследи дали има отклонения. “За щастие много от пациентите ни в последните години пристигат наистина навреме. Единични са случаите на хора, търсещи помощ, след като е минало повече време и това обикновено са жители на малки населени места, където няма постоянно присъствие на лични лекари. Истината е, че смъртността рязко намаля, откакто има инвазивна помощ в наше лице, както и в кардиологичното отделение в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. Като заболеваемост процентите не спадат, но и не се покачват в последните години, за нас обаче е важно, че хората се научиха да търсят помощ навреме”, коментира още д-р Томова.
В Специализираната болница за активно лечение по кардиология всеки работен ден е Ден на отворените врати, а специалистите са насреща да консултират всеки пациент, който е потърсил помощ и е записал час за преглед. Болницата работи с направления и НЗОК, пациентите ни вече знаят, при нас се заплаща само здравноосигурителната такса, която се заплаща и навсякъде, иначе лечението е безплатно. С направления работи и нашият Медицински център на бул. “България”, информира още д-р Йорданка Томова.
Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново