Поставят силанти на децата от 5 до 8 г.

Публикувано на пн, 28 Окт. 2019
323 четения

До края на ноември продължава кампанията за безплатна силанизация на постоянните кътници на децата от 5 до 8 г. Инициативата стартира през октомври като част от Националната програма за профилактика на оралните заболвания при деца на Българския зъболекарски съюз.
“Силанизацията е покриване на дълбоките фисури на зъбите, тъй като емайлът все още не е узрял. Поставя се само на четирите постоянни кътника, които трябва да са здрави. Целта е, докато зъбите се минерализират и станат по-устойчиви, да бъдат запазени”, обясни д-р Цветосавка Тихова, координатор за областта по националната програма. Тя уточни, че процедурата е напълно безболезнена и не причинява никакъв дискомфорт на децата. При посещението в кабинета на детския стоматолог не е необходимо да се носи здравната книжка на детето, а на място родителите попълват единствено декларация, че са съгласни да се извърши процедурата. През шест месеца специалистите наблюдават направените силанизации.
11 са стоматолозите във Великотърновска област, които ще извършват процедурите по поставяне на силанти. Това са д-р Цветосавка Тихова, д-р Анелия Сиракова, д-р Андрей Попов, д-р Цветанка Бакалова, д-р Маргаритка Димова, д-р Мануела Радулова, д-р Румяна Войчева, д-р Татяна Чолакова и д-р Венцислав Илински. В Стражица по програмата работи д-р Руси Захариев, а в Елена – д-р Румяна Войнова.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново