Поставят безплатно силанти на децата от 5 до 9-годишна възраст

Публикувано на пт, 26 Ное. 2021
335 четения

За десета поредна година стартира програмата за безплатно поставяне на силанти на децата от 5 до 9-годишна възраст в областта. Инициативата е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца на МЗ. Кампанията в област Велико Търново ще продължи до 15 декември.
“Манипулацията е напълно безболезнена и не се използва машинка. Поставя се специален фотополимерен материал, с който се запечатват фисурите на зъба. Целта е по този начин да се предпазят първите постоянни кътници от развитието на кариеси”, обясни д-р Цветосавка Тихова, координатор на програмата за област Велико Търново. Шест месеца след поставянето на силантите се прави контролен преглед и ако има нарушение на целостта на материала, да се добави допълнително. Силанизацията на зъбките не отнема от дейностите, които се полагат на децата по Здравна каса, уточни д-р Тихова. Единствено родителите трябва да попълнят информирано съгласие за прилагане на процедурата.
В региона общо 11 дентални лекари поставят силанти по националната програма. Във Велико Търново това са д-р Тихова, д-р Сиракова, д-р Димова, д-р Попов, д-р Бакалова, д-р Радулова, д-р Войчева и д-р Илински. За Полски Тръмбеш отговаря д-р Чолакова, за Елена д-р Войнова, а за Стражица – д-р Захариев.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново