Получаваме известия от Здравната каса за ползвана медицинска помощ

Публикувано на пт, 29 Ное. 2019
237 четения

Всички здравноосигурени лица могат да проверят онлайн каква медицинска помощ са използвали за последните 5 г., съобщават от Здравната каса. Проверката става чрез новата услуга на портала на институцията – www.nhif.bg. В меню “Услуги за граждани” има секция “Отчетени дейности за здравноосигурени лица от договорни партньори на НЗОК”. Визуализираната информация е обединена по дейности – болнична, извънболнична, лабораторни изследвания и др. Резултатът от справката показва със знак “+”, когато в информационната система е отчетена дейност от договорен партньор за съответния месец. Справката се извършва чрез въвеждане на собствено име, ЕГН и код за спам, без да съдържа лични здравословни данни и медицинска информация.
При желание здравноосигуреното лице може да се абонира за автоматично известяване за всяко регистрирано движение по здравното му досие на посочен от него електронен адрес. Достъпът до пълната информация, съдържаща се в досието, както и абонаментът, са възможни от портала на НЗОК, меню “Услуги за граждани”, прозорец “Преглед на досие от здравноосигурените лица”. Проверката се осъществява с електронен подпис, с уникален код за достъп (УКД) или ПИК на НАП. Издаването на УКД се извършва на място в Районната здравноосигурителна каса във В. Търново.
В процес на изграждане е специализирано мобилно приложение, което ще предоставя информация за услугите от сайта на Здравната каса. При открити несъответствия всеки може да подаде сигнал до РЗОК или на e-mail grajdani@nhif.bg.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново