Подновиха информационната линия за пациенти с хронични заболявания

Публикувано на чт, 19 Ное. 2020
144 четения

Стартира информационната линия в помощ на пациентите с хронични заболявания, създадена от Националната пациентска организация. Номерът е 0800 14 515. Целта на линията е да даде възможност за консултация със специалисти на нуждаещите, като същевременно се намалят ненужните посещения в здравните заведения в условията на разрастващата се епидемия.
По телефона пациентите могат да получат допълнителна информация относно хроничните им заболявания и COVID-19. Всеки работен ден от 09,00 до 18,00 ч. лекари от ковид сектори, ендокринолози, онколози, кардиолози и психолози ще консултират пациентите по различни въпроси, свързани с контрола на заболяванията.
Безплатният телефон беше създаден по време на извънредното положение, като от март до септември на него са се обадили над 3000 души. Всеки трети е потърсил помощта от кардиолог, а всеки четвърти – от ендокринолог. Благодарение на телефонната линия на 6 пациенти е осигурена спешна медицинска помощ, а на 12 е оказано съдействие да получат медикамент, който не се предлага в България. Един от всеки 10 пациенти е имал нужда от психологическа подкрепа, отчитат от пациентската организация.
Голяма част от пациентите, консултирани от психолога, са самотно живеещи или млади хора, останали без работа, както и пациенти с тревожност и депресивни състояния вследствие на изолацията и социално-икономическата ситуация. Петима са декларирали, че са жертва на насилие. На 37 пациенти без близки е оказано съдействие да получат топла храна и грижи в домашна среда от общините, в които живеят. На 43 пациенти е предоставена информация как да ползват социалните и здравните си права, а за 4 самотни родители е осигурена храна и продукти от първа необходимост, показват още данните за ефектите от информационната линия.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново