По нови правила ще се заплаща медицинската дейност от тази година

Публикувано на пн, 7 Ян. 2019
1382 четения

Медицинските свидетелства, които се издават от личните лекари, вече са извадени от пакета с платени дейности от НЗОК. Така пациентите ще трябва сами да плащат за документи, като медицинско за брак или за извършена имунизация. Промените обаче няма да се отразят сериозно на пациентите, коментира д-р Христо Димитров, председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз. Новите правила, по които ще се заплаща медицинската дейност от 2019 г., са подписани от Министерството на здравеопазването и БЛС.

„Лично аз, за съжаление, дори не си спомням кога за последно съм издал медицинско за брак. По-голям проблем за нас, личните лекари, остават административните тежести. Нашата цел не е да събираме такси от хората, а да ги лекуваме, да имаме време с тях, да ги чуем, да ги прегледаме”, сподели д-р Димитров.

Безплатни засега остават извинителните медицински бележки на учениците за отсъствие от училище, както и медицинските свидетелства за започване на училище. Такса при личните лекари няма да се плаща и за издаването на болнични листове извън таксата за преглед.
Председателят на РК на БЛС припомни, че отдавна с колегите му от сдружението настояват за изграждането на единна електронна здравна система, която да им осигурява повече време с пациентите и много по-малко административна тежест. Решение за този проблем все още няма. По думите на д-р Димитров в Министерството на здравеопазването вече започва да се говори за това, което е голям напредък. Искането им ще бъде приоритет през следващата година.
От началото на 2019-та  промени ще има и в броя на направления за специалисти, които ще се увеличат с 5 %. „Тази цифра не е голяма. Честно казано в моята практика няма особено сериозен проблем с броя направления. Има колеги, при които нещата стоят по-различно, но не смятам, че е фатално. По-скоро тук трябва да сме честни с пациентите, че направления се издават по наша преценка – такива са правилата. Често те се учудват, че профилактичният преглед е посещението при нас, искат пълни изследвания и редовни профилактични консултации със специалисти. Ние ги разбираме, но и те трябва да имат повече вярва в нас – личните им лекари. На практика ресурсът ни е достатъчен, но пациентите с хронични заболявания не идват при нас на преглед, както е навсякъде по света, а идват за направление „като задължителен елемент”. Те не смятат, че ние сме лекари, а системата им осигурява профилактика и посещение при специалисти по наша преценка. Ние можем да ги изследваме, да следим състоянието им, това ни е работата – да сме полезни на обществото”, коментира още д-р Димитров.

Александра ДИМОВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново