По-ниски добиви и влошено качество на пшеницата отчитат в областта

Публикувано на пт, 10 Авг. 2018
192 четения

По-ниски добиви и влошено качество на пшеницата отчитат зърнопроизводители от Търновско. По справка на Областната дирекция “Земеделие” жътвата на житото е приключила окончателно. Миналата есен са засети 587 572 дка с пшеница, които са по-малко от предходната година. Независимо от това реколтата това лято е по-слаба от 2017 г. Средният добив е 525 кг/дка, при 574 кг/дка преди година. Занижени добиви има и при ечемика, но там разликата е по-малка.
Подобни са резултатите при рапицата, а вината за по-слабата реколта на есенниците са сухата пролет и дъждовното лято, твърди Румен Тодоранов, председател на Регионалния фермерски съюз в Павликени. Това доведе до поскъпване на житото, като 1 тон вече струва над 320 лв. Според Тодоранов има райони, където са ожънали и под 300 кг/дка, а пшеницата, която я свариха дъждовете, покълна и това влоши хлебопекарните ѝ качества. Прогнозите са, че цената на качественото жито може да скочи още.
Филип Хайвазиян, хлебопроизводител и председател на сдружението на Задругата за чисти храни, смята, че заради поскъпване на пшеницата, цената на брашното също ще бъде увеличена. Няма да бъде изненада, ако посрещнем есента с актуализирани цени на хляба. Но има и друг проблем – влошеното качество на брашното. Не е изключено хлебарите да работят с вносно качествено зърно.
До 2-3 седмици се очаква да започне жътвата на слънчогледа и стопани се хвалят, че засега нивите са добре. Ако няма дъжд, може да приберем зърно над 400 кг/дка, казаха в Никюп. Царевицата също е под контрол.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново