Питейната вода с нитрати, желязо, калций и колиформи

Публикувано на вт, 12 юни 2018
1019 четения

Питейната вода в някои райони на област В. Търново съдържа наднормени стойности на нитрати, желязо, калций и колиформи, които насочват към фекално замърсяване, показа проверка на РЗИ през май. В професионалната гимназия по селско стопанство “Боруш” в Крушето при изследване на водата са открити колиформи /83/100 KOE/ml. В Никюп пък също са открити колиформи, още и нитрати над нормата, която е 50 mg/l. В Българско Сливово една проба е показала желязо от 282 микрограма на литър, а в Ореш нитратите са били почти двойно. В “БДЖ ПП” ЕООД в Горна Оряховица изследвана вода е показала наличието на калций от 158,7 mg/l.
Замърсяване на питейната вода има и от “Селската чешма” в Поликраище, а също и от “Крайпътната чешма” в Драганово. Проблемът и при двата водоизточника са нитратите. В Поликраище те са почти двойно, а в Драганово – на горната граница от 50mg/l.
Във връзка със замърсяването на питейната вода от РЗИ са издадени 20 предписания, от които 19 до ВиК “Йовковци” ООД за извършване на ремонти на водоснабдителните съоръжения в Козловец, Българско Сливово, Деляновци, Алеково, Бяла река и др. Заповеди за наказания няма. От РЗИ уточняват, че макар в областта да са възникнали 49 случая на инфекциозни заболявания през май, те нямат връзка с констатираните нарушения във водоснабдяването.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново