Петима лекари са номинирани за “Лекар на годината 2020”

Публикувано на пт, 2 окт. 2020
711 четения

д-р Хр. Димтиров

Петима лекари са номинирани от Районната колегия на БЛС – В. Търново, за традиционните награди “Лекар на годината 2020”. Престижните отличия се връчват ежегодно на национално и регионално ниво на заслужили медици. Тази година съсловната организация е решила част от категориите, в които ще бъдат отличени заслужилите лекари, да бъдат тясно обвързани с приноса им в борбата с новия коронавирус.
В категорията “Ти си нашето бъдеще” – награда за млади лекари, взели активно участие в битката с COVID-19, е номинирана д-р Стела Билчева. “С огромния си хъс за работа и амбицията си да помага на пациентите, д-р Билчева влезе първа в отделението за лечение на заразени с коронавирус в болницата в Г. Оряховица. Тя е достоен пример за младите хора, които тепърва навлизат в професията”, заяви д-р Христо Димтиров, председател на РК на БЛС – В. Търново, и на Регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари.
За принос в развитието и утвърждаване авторитета на съсловната организация и в борбата с коронавируса е номиниран кардиологът д-р Гинка Рачева-Маринова. Въпреки че се е пенсионирала през януари т. г., д-р Маринова остава на работа в отделението в МБАЛ “Св. Иван Рилски”, където има изолатор за пациенти с COVID-19 и участва активно в лечението им. Самата тя се заразява с коронавирус, но за щастие без усложнения и вече се възстановява. Д-р Маринова е пример за един наистина всеотдаен лекар, отбелязва д-р Димитров.
За принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники съсловната органзиация е номинирала двама лекари от В. Търново. Това са д-р Тихомир Стоев, който защити специалността “Кардиология”, и рентгенологът д-р Диан Митев.
“И двамата са с голям потенциал и желание да се утвърдят като лекари. Д-р Стоев още като специализант се обучава в поставянето на пейсмейкъри и продължава да разширява знанията и уменията си в областта на кардиологията. А д-р Митев има участия в научни форуми, представял е публикации, привлекли вниманието на “светилата” в рентгенологията у нас”, допълва д-р Димитров.
За голямата награда “Лекар на годината” е номинирана д-р Маргарита Ковачева, която е утвърдена не само като педиатър с дългогодишен опит, но и като един от учредителите и възстановителите на Лекарския съюз през 90-те години. Д-р Ковачева активно е допринесла за сегашното състояние и развитието на Лекарския съюз и затова колегията единодушно се спира на нея за това отличие.
Церемонията по награждаване в София ще се състои на 19 октомври, а на местно ниво е насрочена за 21 октомври във В. Търново.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново