Пенсионерите с ТЕЛК ще получават нови социални помощи, парите за януари обаче ще са по-малко

Публикувано на пт, 11 Ян. 2019
9661 четения

Пенсионерите с инвалидна добавка ще получат по-малко пари през януари. От тази година на мястото на инвалидните добавки те ще имат нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от социалните. Така на практика общата сума от пенсията и новата помощ ще надвишава сегашните доходи на хората с увреждания. Това обаче ще се случи през февруари, когато те за първи път ще получат помощ към пенсиите си по новия метод.
Йотка Вълева, председател на Областната организация на инвалидите във Велико Търново, разказва, че писмата, които са получили хората с увреждания от НОИ, са донесли изключително много смут. Те са притеснени, тъй като трудно разбират какво точно ще се случи, когато промените на помощите, които получават, влязат в сила. Помощта е регламентирана в новия Закон за хората с увреждания и ще замени досега изплащаните на лицата добавки за социална интеграция, както и социалната пенсия за инвалидност, когато същата се изплаща към друг вид пенсия. Размерът на финансовата подкрепа ще зависи от степента на увреждане и ще се определя и актуализира спрямо линията на бедност в България, определена с Постановление на Министерския съвет за съответната година. За 2019 г. линията на бедност в България е 348 лв.
Месечната финансова подкрепа ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане до края на месеца, следващ този, за който се полага, по избрания от лицата начин – чрез пощенските клонове или по банков път. На практика парите за януари, от когато вече е в сила новият метод, ще бъдат получени през февруари, а януарските приходи на хората с увреждания ще са малко по-ниски. Всъщност те няма да бъдат лишени от добавката, която и до сега са получавали, коментира Йотка Вълева, но е възможно да бъдат ощетени с малки суми, може би около 10 лв.
За хората със степен на увреждане от 50 до 70,99 % месечната финансова подкрепа ще е 7 % от линията на бедност или 24,36 лв. за 2019 г. За тези със степен на увреждане от 71 до 90 % нейният размер ще е 15 % от линията на бедност или 52,20 лв. За инвалидите с увреждане над 90 % финансовата подкрепа ще е 25 % от линията на бедност или 87 лв. За лицата с над 90 % степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука, или професионална болест, новата помощ ще е равна на 30 % от линията на бедност или 104,40 лв. Най-голяма финансова подкрепа ще получават хората с над 90 % степен на увреждане с определена чужда помощ, които имат и социална пенсия за инвалидност. За тази група новият вид месечна помощ през 2019 г. ще е 57 % от линията на бедност, което прави 198,36 лв.
Станислав Добрев от Велико Търново е роден с детска церебрална парализа и е с над 90 % степен на инвалидност. Той също е част от местната организация на хората с увреждания и разказва, че на последната им сбирка почти всички хора са били в паника, тъй като в получените от НОИ писма пише, че социалните пенсии от НОИ ще бъдат служебно прекратени. “Всъщност, ако прочетеш и разбереш документа, ще ти стане ясно, че ще получиш повече. Много хора с увреждания у нас имат т.нар. от мен потребителско мислене – те имат чувството, че някой е длъжен да се грижи за тях, защото имат проблем и държавата е длъжна, а аз питам – с какво е длъжна? Трябва да се промени мисленето на обществото, не само да се дават едни пари. Аз съм сигурен, че ако почнат да дават по 1000 лв. на пенсионерите, вместо по 300, след една година ще кажат, че те не стигат за нищо, защото ще променят стандарта си на живот. Повечето хора като мен са се предали, това е по-големият проблем. Разбира се, има хора на легло, има хора с изключително тежки увреждания, но срещам и много, които са работоспособни, но с чувството, че някой нещо им дължи”, споделя Станислав.
Той и Йотка живеят на семейни начала повече от 10 г. И двамата са с инвалидна степен над 90 %, но това не им е попречило да създадат семейство и бизнес. Оглавявайки местния съюз на хората с увреждания казват, че не се срещат много инвалиди, които да вземат живота си в ръце. За това дори и промените, които ще направят живота им по-добър, като новите социални помощи, ги плашат, защото те дори не се опитват да разберат какво всъщност се случва.
“Голям проблем е това, че много са ни обещавали и са ни лъгали през годините и хората са свикнали да чакат. Поне в хората от нашата организация го няма живеца, няма доверие към управляващите, хората са отчаяни. Те просто не разбират какво се случва, както и с писмата – всъщност новините са добри, но ги плашат”, казва Йотка Вълева.
От допълнителна помощ вече ще могат да се възползват и хората с 3-та степен инвалидност, които до сега не са получавали интеграционни помощи. Такъв е случаят на Величка Накова, председател на Общинската организация на инвалидите. “Аз например ще взимам с около 20 лева повече, което е добре за мен, разбира се, до този момент нямах право на допълнителна помощ към пенсията. Посоката е правилна, има още много да се работи, промените обаче със сигурност са в наша полза, но в момента повечето хора не могат да го осъзнаят и се плашат”, сподели тя.
Александра ДИМОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново