Отпускат 30 млн. лв. за увеличение на заплатите в болниците

Публикувано на чт, 14 Февр. 2019
219 четения

30 млн. лв. допълнителни средства отпуска държавата за болниците в страната. 18 млн. лв са за общинските лечебни заведения, а 12 млн. лв. – за областните, тъй като те разполагат с по-голям капацитет и усвояват повече средства от бюджета на НЗОК. Средствата за увеличение на заплатите на медицинските лица ще дойдат от държавния бюджет чрез преструктуриране на разходите.
“При нас все още няма официални документи и не мога да потвърдя, че в МБАЛ “Св. Иван Рилски” ще има допълнителни средства от обсъжданите”, каза д-р Иван Иванов, директор на болницата в Горна Оряховица. Той посочи, че е абсолютно наложително допълнително субсидиране, особено за общинските болници, тъй като те са много по-ощетени от работата с НЗОК, защото работят с най-масовите и най-евтините клинични пътеки. Освен това приемат много повече неосигурени пациенти.
“Тези, които наистина се нуждаят от допълнително финансиране, са най-вече общинските болници, в по-малък мащаб и областните. Време е поне малко да се намали разликата между заплащането в тези и в частните лечебни заведения. При тази ситуация в момента има сериозен теч на медицински персонал към частните болници. При нас в региона не сме толкова застрашени и не се усеща, но това е защото няма някоя по-голяма частна болница. Ако се появи, ще има огромен проблем при този дефицит на персонал, който все повече нараства”, коментира още д-р Иван Иванов.
В болницата в Горна Оряховица от началото на годината са повишени работните заплати на всички с процента, с който се повиши и минималната работна заплата в страната. “От 1 януари всички заплати са увеличени с близо 10 %. Това ние го правим, бяхме готови, предполагам, че голяма част от общинските болници ще го направят, колкото и да им е трудно, защото виждате какво се получава – заплатите са твърде ниски, започват и протести. Хората не заслужават да работят с такива ниски възнаграждения. Но при сега отпуснатите пари не говорим за покриване на това увеличение, а на още едно, което поне малко да стопи разликите, които се получават в държавния и частния сектор”, допълни д-р Иванов.
Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново