Отново е време за житния режим на Петър Дънов

Публикувано на чт, 1 Февр. 2018
560 четения

На 2 февруари (петък) започва Житният режим на Петър Дънов и приключва в неделя на 11 февруари. Постът се прави винаги през февруари – 1-3 дни след пълнолуние, защото през този месец природата все още “спи” зимен сън, а тялото има нужда от пречистване, за да посрещне изобилието от храна през пролетта. Режимът на жито не е диета за отслабване, а цели да пречисти ума и тялото, както и да обнови клетките. За изпълнение на режима са необходими 100 г жито, то съдържа всички елементи, необходими за поддържане на живота, 3 ябълки (за сърцето) и 9 ореха, които подобряват дейността на мозъка и мед. Количеството на житото може да варира между 100 и 500 г на ден. То се запарва в термос вечер и престоява до сутринта, когато вече е готово за консумация. Житото за деня се разпределя в три порции – за закуска, обяд и вечеря. По време на режима са забранени цигари, алкохол, кафе и сол. Необходимо е да се пие много вода, за да не се обезводни организмът. Най-добре е тя да бъде трапезна или преварена и да се изпиват поне по 2 л вода на ден. Според Дънов водата, в която се е запарило житото, е полезна за нервите, добре е тя да се изпива преди хранене.
Елица от Свищов разбира за житния режим преди 3 г. По това време тя не обича жито, но решава да опита да спазва поста с цел пречистване. “Първата година, когато спазвах режима, отслабнах с 6 кг, а втората – с 4, но когато се спазва системно, се смъква все по-малко. Благодарение на това ограничение успях да се сбогувам с порока си – пушенето”, разказва тя. Най-трудно ѝ било да се пребори с кофеиновата си зависимост, през първите дни е усещала отпадналост и главоболие.
Чудодейната диета действа отслабващо, детоксикиращо, оздравяващо и има добър ефект върху кожата. Важен момент е захранването. То трябва да продължи толкова, колкото сте спазвали ограничението. В денят, който е преход между режима и старите хранителни навици, се приготвя т.нар. ангелска супа, за която са необходими 3 картофа, малко магданоз и лук, сол и черен пипер.
Елица споделя, че прави режима с лимец, а след захранването продължава да се храни със зеленчукови супи, смутита и сокове. Според Дънов всички отпадъци от храната по време на режима като орехови черупки, обелки и др. не бива да се изхвърлят на боклука, а да се събират в плик, за да може след края на поста да се заровят на някое чисто място сред природата.
Теодора ДОНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново